Care sunt temerile de a fi antreprenor in Romania?

septembrie 10, 2015

overcoming-fear

Motto: “Abilitatea presupune ceea ce esti capabil sa faci. Motivarea este ceea ce te determina sa faci. Atitudinea determina cat de bine faci.” (Lou Holtz)

Cand te hotarasti sa devii antreprenor, apar inevitabil si acele ganduri rele, ganduri de indoiala….intrebari de genul:

“Oare o sa reusesc? Oare sunt capabil sa fac asta? Daca imi pierd motivatia, ce ma fac? Ma intorc la un job?”. Si lista poate continua.

Ideea este urmatoare: “Cine nu risca, nu castiga!” si calea sigura nu e neaparat cea care te va duce acolo unde iti doresti sa ajungi. Adica in top.

Din experienta mea de peste 12 ani de antreprenoriat am selectat cinci dintre cele mai puternice temeri ale clientilor mei cu care am lucrat in programele de business coaching.

download

1. Cat sa risc si ce sa risc.

Este clar ca fara sa risti nu ai de unde sa stii daca acea afacere va merge. E important sa risti.

Acum apare intrebarea naturala “Ce riscuri sa imi asum?” si aici e nevoie sa stai si sa iti pui pe o foaie de hartie argumentele tale PRO si CONTRA a fi antreprenor. Nu te gandi doar la lucrurile materiale pe care le poti pierde (daca esuezi in business): bani, bunuri, echipamente, etc. Gandeste-te si la nevoile tale, ce risti daca iei decizia sa mergi pe cont propriu.

Daca una dintre nevoile tale personale din acel moment este siguranta financiara (perfect normala de altfel), poate nu este momentul sa risti o cantitate mare de bani.

IMG_5009

2. Nu stiu sa-mi fac un plan de afaceri.

Daca eram acum 10-20 de  ani puteam sa inteleg aceasta temere pentru ca nu exista nimic care sa te invete cum sa-ti faci un plan de afacere. Insa acum cu toate investitiile venite din fondurile europene, ai de unde sa inveti. 

Iata un mic exemplu: Am acasa o brosura  (32 de pagini, in imagine) cu ce inseamna un plan de afaceri si ce structura are (material realizat in cadrul “Programului national multianual pe perioada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM”).

IMG_5010

Daca eu am acces la acest material, pot sa mai spun ca nu stiu cum sa-mi fac un plan de afaceri? NU.

Daca tu participi la proiectul Leaders for the future unde este nevoie sa-ti faci un plan de afaceri la final si primesti feedback pe el, pot sa mai spui ca nu stii cum se face? NU.

Keeping-small-business-together

3. Oare sa ma asociez cu cineva? Oare e de incredere?

O alta temere este daca sa imi iau un asociat sau nu. Eu iti spun care e experienta mea: In prima firma in care am fost eram 3 asociati, avand si relatii familiale. Dupa o scurta experienta in acest trio, am decis sa ma retrag si sa merg singura cu firma mea pe care sa fiu unic administrator.

Ce am invatat? Evita sa faci o firma cu persoane din familie. Tu alegi, insa alege bine.

Mai bine, stai si iti setezi in scris o serie de criterii pe care sa le indeplineasca un partener de afaceri si dupa aceea, sa il cauti. Daca tu nu au criteriile tale, nici nu vei stii ce profil ar fi bine sa aiba partenerul sau partenerii tai.

21ef41b

4. Frica de esec

Frica de esec sau teama de a nu gresi poate fi generata de o stima de sine scazuta sau poate aparea si la perfectionistii care privesc, in general greselile ca fiind ceva de neacceptat. Cei care au aceste temeri au o gandire disfunctionala de tipul “totul sau nimic” si au de cele mai multe ori un dialog interior negativ.

Cum poti scapa de ea? Prin expunerea ta in contextele diferite pe care gestionarea unei afaceri le impune. Ai ocazia de a-ti infrunta frica de esec si sa iti corectezi modul eronat de gandire.

Retine ce ne spune Malcom Forbes: „Esecul devine succes doar daca invatam din el!

11666156_10155777351620008_660151364414586186_n

5. Oare cum sa-mi gestionez banii?

Am pus si aceasta temere pentru ca mi se pare extrem de haioasa. Ce ma fac daca o sa castig multi bani din afacerea mea? Am o veste buna: Exista, cel putin in Romania, mai multi prieteni care te pot invata cum sa-ti gestionezi banii. Daca vrei, bineinteles!

Sa-ti dau cateva exemple: Luca Dezmir are cel putin 3 carti cu acest subiect, Eusebiu Burcas tine mereu seminarii si traininguri despre cum sa iti folosesti banii, Liviu Pasat (in poza cu mine) atat prin cartea sa “Obiceiuri care fac toti banii” tine seminarii cu tema “Trezeste banii din viata ta”, Daniel V. Tanase va lansa in curand cartea sa “Salveaza-ti banii!”

Ai multe resurse in acest moment ca sa inveti clar cum sa-ti gestionezi banii. Vrei sa inveti?

Fa primul pas si lanseaza-ti propria afacere! Poti afla cum sa incepi aici: http://leadersforthefuture.ro/

Si urmareste video-ul meu in care iti prezint ce fac eu la acest eveniment:

https://www.youtube.com/watch?v=n0ugmb2Khdw

Te astept alaturi de mine si Lorand Soares- Szasz la Leaders for the future 2015,

MS

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).