Care au fost dificultatile de care m-am lovit cand am hotarat sa fiu antreprenor?

septembrie 9, 2015

challenge

Motto: “Stai pe locul din fata la spectacolul vietii tale. Participa!” (Ben Zander, dirijor)

Am primit de multe ori aceasta intrebare: Care au fost dificultatile de care m-am lovit cand am hotarat sa fiu antreprenor?

Iata mai jos modul concret in care le-am depasit.

Am acceptat aceasta provocare, spusa atat de frumos in cuvinte de Ben Zander, la 25 ani… cand m-am decis sa devin antreprenor.

Insa nu stiam ce dificultati urmau sa vina:

money-7

Prima dificultate: a fost banii.

De unde sa iau 300 de dolari pentru a inregistra firma mea la Registrul Comertului? Am mers la parinti, insa ei fiind toata viata lor angajati, mi-au spus “Baga-ti mintile in cap. Ia-ti un job. In familia noastra nimeni nu a fost pe cont propriu!”

Cum am depasit acest impas?

M-am imprumutat de o ruda foarte apropiata cu promisiunea ca in 3 luni ii dau banii inapoi. In 3 luni am gasit primul client si am achitat datoria.

"I'm sorry, they said they needed someone with more hands on experience."
„I’m sorry, they said they needed someone with more hands on experience.”

A doua dificultate: lipsa experientei ca antreprenor. In 2002 era o utopie sa fii antreprenor, abia daca existau cateva carti (cele mai multe erau in limba engleza), iar Internetul era la inceput. Primul an m-am descurcat singura, cu multe peripetii.

Cum am depasit acest impas?

Dupa un an, mi-am luat primul angajat si am reusit sa castig mai multi bani. Treptat am invatat cum sa-mi promovez imaginea (mergeam doar pe recomandari), cum sa-mi vand produsele si serviciile, cum sa fac networking, cum sa fac prezentari de business si sa vorbesc in public.

professional-networking1

A treia dificultate: lipsa unei retele de contacte. La inceput nu ma cunostea nimeni, aveam doar cativa prieteni care erau pe cont propriu. Si am urmat pas cu pas ceea ce m-a invatat mentorul meu, Joe Navarro: „Curious minds have no bondaries!” (Mintile curioase nu au limite!)

Cum am depasit acest impas?

Mi-am facut carti de vizita, mi-am cumparat cateva costume de business si am inceput sa merg la evenimente. Chiar am inceput sa-mi organizez eu propriile evenimente cu oameni din corporatii. In cativa ani, aveam un client mare (Elmec Romania) si eram in contact cu toate trusturile de presa din Romania, reprezentam compania la toate evenimentele mari de business, organizam lansari de magazine, fashion shows, etc. 

Ca si lectie invatata din aceste experiente de viata:

Toti antreprenorii au dificultati la inceput. Abordeaza-le pe rand cu zambetul pe buze, dornic sa le depasesti!

Te vor invata mai multe lucruri despre tine si despre afacerea ta decat un MBA!

Fa primul pas si lanseaza-ti propria afacere! Poti afla cum sa incepi aici: http://leadersforthefuture.ro/

Si urmareste video-ul meu in care iti prezint ce fac eu la acest eveniment:

https://www.youtube.com/watch?v=n0ugmb2Khdw

Te astept alaturi de mine si Lorand Soares- Szasz la Leaders for the future 2015,

MS

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).