Stii cine iti fura cea mai pretioasa resursa a ta, timpul?

Motto: „Ia-ti timp pentru a reflecta. Insa atunci cand vine vreme pentru actiune, inceteaza sa gandesti si pune-te in miscare.” (Napoleon Bonaparte)

In acest articol doresc sa impartasesc cu tine cateva dintre constientizarile mele care m-au ajutat sa devin o persoana din ce in ce mai energica, mai organizata si mai disciplinata.

Cea mai importanta constientizare a mea de cand sunt antreprenor (de peste 15 ani) este sa invat sa spun un “NU” hotarat acelor actiuni sau persoane care nu ma ajuta sa-mi indeplinesc obiectivele mele personale si pe cele de business.

Tot in urma experientei mele de lucru cu oamenii, am cateva sugestii de care sper sa tii cont cand iei decizia personala sa spui “NU”:

– Foloseste mereu o abordare profesionista si lasa-ti mereu loc de “Buna ziua”, explicand calm si la obiect motivul pentru care NU poti accepta aceasta intalnire, acel proiect, acel eveniment etc.;

– Spune un “NU” hotarat cand e vorba de activitati  care te tin pe loc, departe de succesul si prosperitatea pe care le meriti: statul pe Facebook fara scop, discutii inutile cu diferite persoane, jocuri pe calculator, emisiune TV toxice, incercarile de a-i face pe altii mai destepti decat noi, etc.;

– Spune un „NU“ hotarat tuturor acelor activitati care nu-ti ofera un avantaj competitiv si un plus de valoare;

– Spune un “NU” hotarat tuturor activitatilor care sunt lipsite de importanta si de urgenta pentru tine.

O alta constientizare importanta a mea ca antreprenor este legata de a fi o persoana care este in controlul timpului ei, al energiei personale si al concentrarii.

Pentru a fi constienta de unde se duce timpul meu, energia mea si concentrarea mea, folosesc patru intrebari importante de control (eu le am pe birou in fata mea in fiecare moment, lipite de fotografia fiul meu cel mic, Filip): 

1) Ce fac ACUM?

2) Ce gandesc ACUM?

3) Ce simt ACUM?

4) Ce e important pentru mine ACUM?

Le-am invatat de la partenerul meu de business Dan Luca si imi sunt foarte utile in fiecare zi. Te invit sa le folosesti si tu!

Constientizarea cea mai provocare pe care am avut-o in viata mea de antreprenor a fost legata sa aflu si sa recunosc in sinea mea ce imi mananca timpul meu. Cu mare greutate am facut o lista cu DISTRACTORII mei si am ramas surprinsa cat de usor dadeam din timpul si energia mea altira.

Fa-ti si tu aceasta lista. E primul pas. Poate fi greu, insa merita tot efortul. Pentru ca pasul urmator este sa incepi sa-ti elimini pas cu pas toti distractorii din viata ta. 

O alta sugestie prieteneasca, daca vrei sa fii tu in controlul timpului tau este sa-ti aflu care este ritmul tau de lucru. Mai precis sa stii foarte bine cand ai eficienta cea mai mare. Eu sunt o persoana care sunt eficienta dimineata.

Am scris doua carti “In Armonie cu Mine!” si “Fii pe primul loc in viata ta!” dimineata intre ora 5 si ora 7, pentru ca aveam energie creatoare, era liniste si nu ma intrerupea nimeni.

Te incurajez sa-ti descoperi si tu ritmul tau de lucru eficient si sa folosesti la maxim momentele tale bune de concentrare si de atentie maxima pentru obiectivele tale profesionale sau de business pe termen mediu si lung.

Voi incheia articolul meu cu importanta sanatatii si a relaxarii pentru un manager eficient sau pentru un antreprenor de succes. Pe langa timp si energie, o alta resursa pretioasa este sanatatea ta. Fii atent/a cu starea ta de sanatate.

Pune sanatatea pe primul loc in viata ta! Esti un simplu om si nu poti multumi toti oamenii 100 % din timp. In plus, nu poti face tu totul!

Si adu-ti aminte sa te relaxezi. La un seminar de dezvoltare personala din anul 2016 cu Justin Belitz am constientizat ca eu in acel an doar muncisem, fara sa-mi acord timp pentru relaxare si distractie.

A fost o alta constientizare dureroasa, insa m-a ajutat sa-mi echilibrez agenda si sa includ mai multe momente de relaxare si mai ales de distractie. Asadar, sa-ti si tu o lista cu modalitati de relaxare care functioneaza pentru tine si foloseste-o.

Creierul tau are nevoie din cand in cand de odihna si relaxare!

Alege dintre toate constientizarile prezentate mai sus cel putin una, care sa te ajute sa faci ceva diferit de azi inainte pentru tine, in munca ta. 

Adu-ti aminte ca tu esti cea mai importanta persoana din viata ta!

Cu mare drag,

MS

  • Bună seara, aveți mare dreptate. Am făcut schimbări în viața mea din punct de vedere profesional, dpdv al atenției cu mine merg la sală, alimentație sănătoasă, citesc. Am ceva probleme cu focusul, sunt concentrată ceva timp după care îmi fuge mintea la partea asta as vrea sa perseverez.
    Niste sugestii
    Mulțumesc!
    Seară frumoasă!

  • >