Asa cum am spus la finalul webinarului meu „Antrenament pentru succes- Congruenta verbala si nonverbala” iata rezumatul celor 7 modalitati clare de comunicare si influentare:
1. Fii constient de propriul corp!
In functie de situatia de comunicare si de ce emotii simti, corpul tau isi modifica pozitia, postura, face miscari de care este bine sa fii constient.
Pune-ti intrebari despre TINE: Cum stau pe scau? Am spatele drept? Cum ma comport cand sunt nelinistit? Cum am mersul? Cum este privirea mea?Cum am postura?
2. Antreneaza-ti naturaletea!
Poti sa te antrenezi asemenea unui actor care isi pregateste rolul. Exerseaza. Nu ai ce sa pierzi. Iesi din cochilie: deschise bratele, indreapta spatele si mergi spre intampinarea celorlalti. Foloseste gesturi deschise, expresii faciale primitoare, privirea directa, ochi blanzi si patrunzatori.
3. Vorbeste in public si filmeaza-te!
Astfel vei putea sa fii constient de regula celor 3 V: Vizual (corpul si expresiile fetei); Verbal (ceea ce se spune); Vocal (intonatiile vocii). Foloseste coerenta celor 3 V atunci cand comunici. Nici un aspect (verbal, vocal si verbal) nu trebuie neglijat.
4. Fii prieten cu vocea ta!
Daca mananci cuvinte, inghiti silabe sau te balbai…e musai sa iti imbunatatesti dictia. Bine utilizata vocea devine un atu major in relatiile cu ceilalti! Iata cateva modalitati simple:
- Antreneaza-te incercand sa vobesti tinand un creion intre dinti;
- Citeste un text dintro carte cu voce tare avand mare atentie la pronuntie.
5. Asculta activ!
Ascultarea e la la fel de importanta, daca nu mai importanta decat discursul! Trebuie sa ascultam ce se spune- nu ceea ce credem ca se spune sau ceea ce ni se pare ca crede celalalt. Aici conteaza empatia: fii atent la continutul care se spune (informatii, fapte, cifre), apoi la emotiile exprimate. Observa mereu sincronizarea cu partea nonverbala.
6. Evita exagerarile!
In materie de comunicare excesul este primit foarte prost. Intr-un studiu efectuat la Universitatea Princeton, studentii de ambele sexe au fost intrebari ce metode folosesc atunci cand incearca sa impresioneze pe cineva. Exagerarea a fost prima mentionata! Nu zambi prea mult, nu incerca sa epatezi, nu fii extrem de politicos si evita sa vorbesti oamenilor de sus!
7. Receptionat 100 %!
Studiile stiintifice arata ca: din totalul de 100 % al mesajului, noi nu formulam decat 80 %, interlocutorul nu aude decat 60 %, nu intelege decat 40 % si nu este capabil sa reproduca decat 20 %. Ce e de facut? Cu cat aducem mai multe informatii noi, cu cat suntem mai originali, mai neasteptati, mai naturali, cu atat mai usor trece mesajul. Calitatea mesajului da forta sa!
Atitudinea este primul aspect pe care oamenii il adopta in comunicare directa. Sunt convinsa ca secretul comunicarii atitudinii este limbajul trupului si congruenta.
Vrei sa afli ce comunica cu adevarat corpul tau?
Scrie-mi pe email la stroe.mihaela@nonverbal.ro daca vrei sa primesti provocarea mea nonverbala. 🙂