Frica ca tipar comportamental

aprilie 30, 2020

Motto: “Fricile nu sunt altceva decat stari de spirit.” (Napoleon Hill)

Sunt analist comportamental. Sau profiler, cum se intitula Dr. Ligthman in filmul Lie to Me.

Imi iubesc meseria foarte mult. Si poate sunt invidiata de multi, pentru ca sunt singura femeie din Romania pregatita personal de cel mai bun criminal profiler din istoria FBI-ului, Joe Navarro.

E o meserie complexa, care cere multa atentie si experienta de lucru cu oamenii. Mai ales cand esti antrenat sa citesti oamenii in 4 secunde. Maxim 7. Cum sunt eu antrenata de Joe. Am inca doua mari avantaje, pe langa cel mentionat deja: sunt femeie si sunt empatica. Simt emotiile oamenilor inainte ca ei sa deschida gura. Simt frica in aura lor, in energia pe care o emana. Si toate emotiile lor.

De la 4 pana la 7 secunde– atata dureaza pana se creaza o impresie in creierul nostru emotional, cand finalizam de scanat energetic persoana. Dupa scanare, luam decizia emotionala: Imi place sau nu imi place persoana! 

Cand ai frica ca tipar comportamental, in atitudinea ta, iti apare instant ca prima impresie: “Nu imi place persoana!”

In primele 4-7 secunde nu stii de ce ai primit acest raspuns de la creierul tau emotional. Insa vorbeste cu persoana inca 20-30 minute, ca sa ai suficient timp sa-ti aduni argumentele din creierul rational (neocortex). Asa poate te convingi ca prima ta impresie este adevarata. Ca primul tau gut feeling e cel real.

In articolul de azi, iti dau un indiciu: Frica ca tipar comportamental este mostenita din familia ta. Ai invatat-o acolo. Zi de zi. Pana ti-a intrat in ADN. Acest tipar comportamental (sau obicei nebenefic) apare deoarece creierul nostru e obisnuit sa-l repete.

In primii tai 7-10 ani, esti ca un burete care absoarbe tot din mediu, mai ales din comportamentele parintilor (sau bunicilor sau cine te creste pana intri la scoala). Luam copy-paste de la ei: convingerile (limitative sau nu), ce inseamna viata pentru ei, ce semnificatie dau oamenilor sau tie, copilul lor.

Daca vreunul dintre parintii tai era fricos, atunci cand erai copil, ai copiat inconstient acest tipar comportamental.

  • Care dintre parintii tai era fricos?
  • Anxios? Sau ingrijorat foarte des?
  • Care dintre parintii tai se auto-limita si isi gasea mereu scuze ca sa nu duca o actiune la bun sfarsit?
  • Sau mai grav nu actiona deloc?
  • Avea un comportament pasiv si ii invinovatea mereu, de pe margine, pe altii care faceau totusi ceva cu viata lor?

Fiecare sa-si raspunda pentru el. Cu sinceritate.

Sunt multe tipuri de frici: frica de esec, frica de ce spun altii, frica de succes, frica de saracie, frica de boala, frica de schimbare etc. Scrie-mi si tu ce frica ai, daca nu am inclus-o in lista mea.

In final, am doua invitatii pentru tine (daca doresti, bineinteles!):

• Sa asculti un interviu pe care mi l-a luat Cristian Radu, de la Radio Romanul din Spania, despre cele mai des intalnite frici ale romanilor. Il poti asculta aici: 

Cele mai frecvente frici ale romanilor! from Mihaela Liliana Stroe on Vimeo.

• Ca sa inveti cum sa-ti iubesti frica te invit la un workshop online. Afli concret cum sa-ti iubesti frica si sa iesi imediat din energia ei negativa. Alaturi de mine ii am pe Monica Dascalu si Rajko Kuzmanovic, pentru a-ti impartasi din experienta noastra de lucru cu clientii, tehnici utile ca sa ajungi sa-ti iubesti frica.

Linkul pentru inscriere este: https://restartcamp.com/iubeste-ti-frica/

Reflecteaza la cele de mai sus. Raspunde la intrebari si fa un pas inainte pentru a-ti constientiza tiparul comportamental legat de frica. Daca il ai.

Si chiar daca il ai, poti alege mereu sa il iubesti si il lasi sa te invete despre ce puncte slabe ai. Doar asa le poti transforma in puncta forte!

Spor la constientizari,
MS

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).