Fii bland/a cu tine insuti!

Motto: „Frumusetea place ochilor, blandetea incanta sufletul.” (Voltaire)

Am invatat ce inseamna blandetea de la bunica din partea mamei, care m-a crescut pana la 4 ani. Ceea ce simt acum, cand ma intorc in timp, in acea perioada, este ca timp de 4 ani eu am trait in paradis, inconjurata de blandete, bunatate, iubire neconditionata, suport moral si multa atentie acordata fetitei care eram.

Si acum pot cu mine singurul lucru pe care il am de la bunica mea, crucea pe care o foloseam in fiecare seara pentru a ne ruga. Bunica m-a invatat sa ma rog si m-a invatat cat de importante sunt atat iubirea neconditionata cat si blandetea. Si ea este modelul meu de blandete, pentru a avut puterea de a creste 7 fete si zeci de nepoti, cu zambetul pe buze si avand un cuvant de incurajare pentru fiecare.

In plus, bunica este si unul dintre ghizii mei spirituali. Pentru ca invat si acum lectia blandetii. Insa nu blandetea cu ceilalti, pe care o practic cu brio. Ci blandetea cu mine insami. Indiferent cu cine lucrez in programele mele de coaching, toti oamenii au aceeasi provocare initiala: sunt extrem de aspri cu propria persoana. Inca nu au invatat lectia blandetii in relatia cu sinele lor!

De ce este bine sa fii bland cu tine insuti? Tu esti cel mai bun prieten al tau. Esti persoana cu care vei locui pana la finalul vietii tale. Daca nu esti in primul rand bland cu tine, atunci cu cine? Sa fii bland cu tine insuti se invata. Cum?

Sa iubim si sa acceptam ceea ce avem in interiorul nostru, pentru ca acolo este comoara noastra. Iti recomand un exercitiu simplu pe care il folosesc cu clientii mei: in fiecare dimineara cand te trezesti si te uiti in oglinda la tine spune-ti sincer “Ma aprob, ma accept si ma iubesc asa cum SUNT.

Faci un jurnal cu cuvinte pozitive pe care ti le spui tu tie. Sa il numim Jurnalul Blandetii. Stiu ca noi, oamenii, avem tendinta naturala de a ne pune etichete noua insine, de a blama printr-un dialog interior negativ, sa avem ganduri distorsionate care ne impiedica sa fim lucizi. Putem echilibra balanta, facandu-ne acest Jurnal al Blandetii. Aici vom scrie tot ceea ce nu indraznim sa ne spunem noua insine in cuvinte. Poti folosi imagini din reviste, fotografii sa exprimi ceea ce ai dori sa iti spui si nu iese, sau nu ai curaj.

Invatam din greseli si esecuri, fara sa ne bicium inutil. Toti oamenii gresesc. Nu am gasit pana acum om care sa nu fi gresit fata de el insusi si fata de ceilalti. Atunci cand treci printr-un esec, fii bland cu tine si coreleaza esecul cu situatia prin care ai trecut, nu cu persoana ta. Ai puterea sa analizezi situatia, sa observi cu blandete unde ai gresit si sa afli ce lectie de viata poti sa extragi de acolo. Si mergi mai departe! 

Daca observi cu atentie, cele trei sugestii se impletesc de minune!

Prima data, imi asigur energie pozitiva si motivatie interioara practicand in fiecare zi afirmatia pozitiva “Ma aprob, ma accept si ma iubesc asa cum sunt”.

Apoi, continui sa ii ridic energia pozitiva si motivatia interioara printr-un Jurnal al Blandetii, unde ma apreciez si unde imi pun sufletul meu pe hartie.

In final, cand viata ma provoaca cu lectiile ei, eu am deja energia si puterea interioara sa fiu observator si sa invat lectia respectiva, fara a ma blama si fara a ma auto-distruge cu emotii negative, ganduri negative si actiuni nebenefice fiintei mele.

Fii bland/a cu tine si vei vedea ca viata ta va fi mai buna!

Fii bland/a cu tine si vei depasi cu lumina si iubire toate provocarile vietii!

Te imbratisez cu mare drag,

MS

2 thoughts on “Fii bland/a cu tine insuti!

  1. catamari2007 says:

    Acest articol îmi aduce aminte de ”slow life”. Cred că se fii blând cu tine înseamnă și să nu ne mai agităm, să nu ne mai grăbim atât de mult să le rezolvăm pe toate deodată, acum, dacă se poate. Cred că toți ar trebui să învățăm să luăm pauze mai lungi, departe de tehnologie (telefon, internet, radio-tv, etc.). Cred că atunci când nu vom fi conștienți de trecerea timpului și de diverse tascuri și targete vom re-învăța să ne mișcăm blând, să vorbim blând, după părerea mea, în armonie și echilibru cu ritmul firesc al naturii, cu ritmul în care funționează și organismul nostru. Ar fi frumos. În plus am descoperit că am un prieten: eu însumi. Mulțumesc Mihaela.

Lasă un răspuns