Motto: “Daca nu iti dezvolti inteligenta nonverbala si nu intelegi comportamentului celui din fata ta, inseamna ca nu ai o afacere!” (Mihaela Stroe)
Dintotdeauna m-au fascinat comunicarea si felul cum se comporta oamenii.
Mi s-a parut firesc sa aleg comunicarea nonverbala ca domeniu de specializare la doctorat, avand in vedere ca in 90 la suta din situatii comunicam fara vorbe.
De aceea cand am fost invitata de Mihaela Rusu (cu care am facut un minunat fotoshooting-pozele inserate aici in acest blogpost), realizatoarea emisiunii “Lectia de viata” de la Speranta TV sa vorbesc despre pasiunea mea, comunicarea nonverbala, nu am ezitat.
Eu folosesc ceea ce stiu despre comunicare nonverbala in fiecare zi, deci ii acord importanta maxima. Doresc sa fiu un exemplu pentru cei din jur si sa le demonstrez cat de mult te poate ajuta in viata profesionala si personala.
Vestea buna este ca ne putem creste inteligenta nonverbala prin cursuri, exercitii, simple observatii si printr-o foarte buna cunoastere a sinelui (cine SUNTEM cu adevarat). Nu ai cum sa ii citesti pe ceilalti daca nu te cunosti pe tine insuti mai intai!
In emisiunea “Corpul vorbeste primul” vorbesc despre faptul ca tehnicile de comunicare nonverbala se invata, insa in primul rand trebuie sa vrei sa le inveti, sa ai rabdare ca sa le aplici si abia apoi culegi rezultatele.
Comunicarea nonverbala se invata facand cat mai multa practica si se invata de la profesionisti. Nu e vorba de greseala, ci doar ca nu suntem obisnuiti sa ne exersam abilitatile naturale de observatie si comunicare.
De cele mai multe ori punem accent doar pe ceea ce ne spun ceilalti prin cuvinte. Ne putem corecta imediat, daca reusim sa fim eficienti in comunicare, sa fim atenti la semnalele nonverbale pe care ceilalti ni le transmit.
Suntem cu totii niste carti deschise pentru ca orice reactie corporala isi are izvorul in creierul nostru si oricat am vrea sa ne ascunde, acesta ne tradeaza mereu.
De aceea, am creat metoda “ABC-ul Inteligentei Nonverbale”, pentru a-i ajuta pe oameni sa-si dezvolte inteligenta nonverbala.
Cand am creat aceasta metoda m-am ghidat dupa urmatorul principiu: cum sa ma percep/observ pe mine mai bine si mai atent, dupa care pe ceilalti. Prin aplicarea urmatorilor 3 pasi:
A- Autocunoasterea (sa ma cunosc pe mine, cum comunic, cum ma comport);
B- Baza limbajului corpului interlocutorului (ce tipare comportamentale de baza are persoana din fata mea);
C- Congruenta intre comunicarea verbala si nonverbala (care iti da crebilitate si autenticitate).
Edward T. Hall (parintele proxemicii sau granitele spatiului din jurul nostru) spunea: „Am invatat sa ma bazez mai mult pe ceea ce oamenii fac decat pe ceea ce spun cand trebuie sa raspunda la o intrebare directa…..si ma uit la pattern-urile de comportament decat la continut.”
Cel mai bine observi semnalele nonverbale cand esti cu persoana fata in fata. Recomand comunicarea fata in fata pentru ca iti ofera cele mai multe resurse. Corpul vorbeste primul!
Daca nu ai vizionat emisiunea, iata linkul catre inregistrare:
https://www.youtube.com/watch?v=XylR78_UYhY
Astept pe pagina mea de Facebook ideile tale si sugestiile tale despre ce subiecte legate de comunicarea nonverbala ai dori sa vorbeste in urmatoarele mele emisiuni TV:
https://www.facebook.com/MihaelaStroePhD
Pe curand,
MS
Intr-adevar, comunicarea fata in fata e mult mai benefica si ofera mai multe avantaje dar si posibilitati, uneori poate si mai multe subiecte de discutie. Nici cea nonverbala nu e atat de neobisnuita, din contra, nu are prea multe dezavantaje dar nu e intotdeauna cea mai buna optiune, poate doar pentru cei ce se tem sa comunice fata in fata.