Motto: “Păstrează-ţi emoţiile pentru lucrurile care le merită.” (Titu Maiorescu)
Revelația secolului 21 este aceea că emoțiile nu apar și dispar pur și simplu. Ele ne afectează sănătatea exact la fel cum o fac regimul alimentar sau exercițiile fizice.
De ce? Pentru că emoțiile atrag reacții biologice în corp.
Iar, stresul este principalul aliat al emoțiilor negative și dușmanul eliberării tale emoționale. Și da, există o legătură strânsă între emoții și stres.
Emoțiile sunt resimțite la nivelul creierului limbic (numit și creierul emoțional, care este și centrul comportamentelor noastre nonverbale- vezi în imagine de mai sus unde este localizat).
Atunci când apare o amenințare (de exemplu cineva care vrea să te atace sau cineva care țipă la tine) apare instinctul de supraviețuire.
Creierul primește un semnal de alarmă, iar centrul emoțional al acestuia (creierul limbic) ia instantaneu decizia de a îngheța, de a atacă sau de a fugi.
Glandele suprarenale primesc de la creier mesajul de a produce cortizol și adrenalină în așa fel încât să poți învinge pericolul.
Corpul este făcut să se adapteze la amenințări bruște și apoi să revină la starea inițială, însă viața actuală pare să ne amenințe permanent în așa fel încât corpul nu mai revine la starea de liniște.
Din păcate, ne încordam și ne pregătim în fiecare dimineață pentru o altă zi de supraviețuire!
Să te eliberezi emoțional nu înseamnă că n-o să mai ai vreodată de-a face cu emoțiile negative. Lucrul acesta este inevitabil.
Ce poți face este să le conștientizezi emoțiile și să le transformi pe măsură ce apăr.
Depinde numai de tine să-ți schimbi stările emoționale și să-ți păstrezi echilibrul emoțional.
Iar dezvoltarea personală la nivel emoțional poate fi reprezentată prin prisma abilității de a decide ce stare emoțională să avem la un moment dat.
Așadar, azi îți propun un exercițiu de conștientizare a emoțiilor tale.
Indică în scris 6 emoții pe care vrei să le exprimi mai mult în viața ta (în comunicarea cu cei dragi, cu clienții, cu colegii) și 6 emoții pe care vrei să le elimini din viața ta.
Motivează în dreptul celor pozitive care sunt beneficiile pentru tine, iar în dreptul celor negative care sunt obstacolele pe care ți le pui singur/a în acest moment păstrându-le în corpul tău.
Să dobândim echilibru emoțional înseamnă să ne simțim mai bine în propria piele, să ieșim rapid din vortexul emoțiilor noastre și să ne regăsim armonia interioară și pacea sufletească.
Îți recomand cu drag cartea scrisă de Dr. Roy Martina, numită „Echilibrul emoțional- Calea spre liniște și armonie lăuntrică„, pentru a-ți înțelege mai bine emoțiile.
Echilibru emoțional înseamnă deci să acceptăm și să recunoaștem că ne simțim într-un anumit fel (pozitiv sau negative) și că primim la nivel conștient mesajul subconștientului nostru.
Este ca și cum ai spune “Îți mulțumesc furie că m-ai avertizat, am sesizat unde am de lucrat cu mine și îmi asum că voi fi atent/ă pe viitor la reacțiile mele emoționale”!
Îți doresc să fii din ce în ce mai conștient/a de emoțiile tale!
Te invit să mă descoperi pe blogul meu www.mihaelastroe.ro și să fii inspirat/ă, urmărind emisiunile mele postate pe canalul meu de YouTube: https://www.youtube.com/user/PhDMihaelaStroe
Cu mare drag,
MS
PS: Articol apărut și în revista online MoodMag