Cunoști fazele ritualului de îndrăgostire?

12 februarie 2021

Timp de citire:  minute      

Motto: “Există două feluri de a-ți dovedi dragostea pentru o femeie; căsătorindu-te cu ea dacă este liberă și respectând-o dacă nu este.” -Alexandre Dumas

Privesc cu maximă curiozitate limbajul “fără cuvinte” al îndrăgostiților. Poate și pentru că primul meu studiu nonverbal de 6 luni a fost făcut într-o cafenea din centrul Bucureștiului.

Acolo am observat cum îndrăgostiții sau cuplurile își exprimau emoțiile, sentimentele, dorințele atât de clar prin gesturi, atingeri, posturi/atitudini sau expresii faciale.

Te-ai gândit să privești prin “lentile nonverbale” fazele de îndrăgostire la oameni și la animale? Vei observa multiple asemănări.

De ce? Atât oamenii cât și animalele transmit prin diverse semnale ale corpului că vor să se apropie. Pentru animale, e atât de simplu.

Doar noi, oamenii, complicăm lucrurile. Adică grupăm aceste gesturi, atingeri, posturi, expresii ale feței, atitudini sub sintagma “semnale ale dragostei”.

După ce l-am cunoscut pe faimosul antropolog american David Givens în 2003, am cumpărat instant cărțile scrise de el. Și în acest articol îți recomand cu bucurie cartea sa “Love Signals” (semnale ale dragostei).

 Studiind mulți ani ritualul de îndrăgostire la animale și oameni, David a concluzionat că sunt 5 faze ale acestuia.

Prima fază e numită attracting attention (atragerea atenției).

Este cea în care ne arătăm dorința de a fi abordați de către un partener de sex opus.

Faza a doua este intitulată recognition (recunoașterea).

Apare în momentul în care “citim” cum răspunde celălalt la oferta ta de atenție.

Dacă după a doua fază, primim un răspuns pozitiv mergem la faza a treia, care este speech (conversația).

Adică începem să conversăm cu persoana care ne-a atras atenția.

Modul în care conversezi cu persoana de care ești interesat/ă, mai ales dacă sunteți pe aceeași undă, te pot îndrepta subtil către cea de-a patra fază, denumită touch (atingerea).

Și aici am un curs întreg în care exersăm cum folosim atingerile la nivel nonverbal în contextul îndrăgostirii.

E foarte fascinantă lumea nonverbală a atingerilor, pentru că este una dintre nevoile umane fundamentale și la femei și la bărbați.

Când comunicarea începe să fie din ce în ce mai tactilă și bineînteles, mai romantică, acest ritual de curtare se finalizează prin lovemaking.

Adică actul amoros, intim, care este subiectul fazei nr. 5.

Acum să trecem și la viața reală.

 Știai că limbajul nonverbal al îndrăgostirii este universal? Pentru că gesturile, posturile, expresiile faciale ale atracției sunt aceleași în toate culturile.

Și dacă acest limbaj este universal, de ce este important să cunoaștem fazele prin care trece o relație de îndrăgostire?

Unul dintre motive ar fi faptul că oamenii în ziua de azi amână căsătoria sau fug de o relație de lungă durată în favoarea carierei.

De aceea apar probleme legate de atracție la viitorii parteneri de cuplu, pentru că sunt din ce în ce mai ocupați, mai deștepți, mai pretențioși.

Alt motiv este legat de schimbarea totală a metodelor de curtare, pentru că acum ne găsim posibilii parteneri de cuplu fie pe internet/social media, pe messenger sau pe chat, whatsapp, telegram etc.

Și apar întrebări legitime precum:

Este această femeie sinceră?

Spune adevărul despre ea?

Pot să am încredere în acest bărbat?

Este el periculos?

Iar răspunsurile la aceste întrebări nu stau în cuvinte, ci un semnalele nonverbale ale feței, corpului sau mâinilor noastre.

Aceste semnale nu sunt singulare, pentru că putem adăuga și clipitul ochilor, parfumul sau aftershave-ul, sprâncenele aranjate, tatuajele sau decolteul.

Astfel, semnalele nonverbale ale corpului pot reda volume întregi despre sentimentele și fricile noastre, despre agendele noastre ascunse, despre dorințele noastre cele mai intime.

Specialiștii estimează că procentul de comunicare nonverbală din totalul procesului de interacțiune umană se află între 60 % și 93 %.

Însă dacă ne referim la ritualul de curtare, procentul depăsește 99 %.

 

Știi bine că urmează să avem în curând sărbătoarea îndrăgostiților la americani, Sf. Valentine.

În care dintre cele 5 faze ale îndrăgostirii ești tu acum?

Te îmbrățișez,

Mihaela Stroe

Despre autor

Mihaela Stroe

Motto-ul meu: "Educ, motivez si inspir oamenii care vor sa fie pe primul loc in viata lor! Totul depinde doar de TINE!" Telul meu in aceasta viata: "Sa te educ si sa te sustin pe calea dezvoltarii personale si a reusitei profesionale pentru desavarsirea ta ca OM!"

Ți-ar putea placea și aceste articole:

10 idei pentru productivitate

10 idei pentru productivitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}