Ce este Leadershipul Autentic?

iunie 2, 2024

Motto: Autenticitatea este o colecție de alegeri pe care e necesar să le facem în fiecare zi.

Este despre alegerea de a te prezenta așa cum ești și a fi real. Alegerea de a fi onest.

Alegerea de a ne lăsa EU-rile adevărate să fie văzute.” (Brené Brown)

Mă remarc prin perseverență.

Așadar…am urmărit 12 ani prin cercetare sociologică măsura în care artefactele (obiectele de vestimentaţie, accesoriile, machiajul etc.) unei persoane influenţează percepţia specialiştilor în resurse umane pentru a-i atribui caracteristicile de autenticitate, încredere, competenţă şi credibilitate, în contextul procesului de selecție a liderilor.

Azi mă refer în acest articol doar la prima caracteristică și anume  la… Autenticitate în contextul de leadership.

Mai precis cum identificăm liderii autentici, pe ce criterii să ne bazăm. Ce înseamnă, în primul rând, a fi autentic?

Autenticitatea este sinceritatea față de ceilalți, mai ales sinceritatea față de tine.

Înseamnă să te cunoști pe tine și să te prezinți în fața celorlalți așa cum ești TU, fără măști.

Am ajuns să studiez la doctorat autenticitatea pentru că urăsc minciuna și pentru că sunt singură femeie din țară antrenată de Joe Navarro, fost agent FBI, în metoda sa unică pentru detectarea minciunii și înșelătoriei.

Și mai ales, pentru că la un moment dat m-am săturat de comportamentele mincinoase ale liderilor şi de încercările lor de a crea o primă impresie pozitivă care nu este conformă cu realitatea, folosind diverse tactici de management a impresiei. “Miros“ instant falsitatea unui lider!

Nu doar momentele mari contează în business și leadership, ci fiecare clipă trăită, oricât de măruntă pare ea, în care ai de ales între falsitate sau autenticitate.

Și da, e o mare provocare în vremurile noastre să fii onest, real, natural, să trăiești fără măștile sociale “fabricate” să ascundă un EU fragil.

În al doilea rând, poate te întrebi și tu ca mine…de ce este azi atât de mare nevoia de leadership autentic?

Leadership-ul este mai mult CINE EȘTI decât ceea ce faci.

Leadershipul autentic presupune un stil de conducere bazat pe sinceritate, integritate și o comunicare asertivă.

Acesta implică un set de calități/comportamente care încurajează transparența, încrederea și o conexiune profundă cu echipa.

Iată cinci criterii, din experiența mea profesională, care definesc leadershipul autentic:

  • Auto-cunoaștere – Liderii autentici sunt foarte conștienți de propriile puncte forte și slăbiciuni. Ei reflectează constant la comportamentul lor și la impactul asupra altora, ceea ce îi ajută să se dezvolte continuu și să-și îmbunătățească stilul de leadership.
  • Valori personale consistente – Un lider autentic își ghidează acțiunile conform unui set asumat de valori morale și etice. Aceștia sunt consecvenți în deciziile și acțiunile lor, ceea ce oferă echipei un exemplu de integritate personală.
  • Transparență & Asertivitate– Acești lideri comunică asertiv și sincer cu echipa lor, fiind transparenți în privința raționamentelor lor. Ei încurajează feedback-ul/feedforward-ul, sunt receptivi la sugestii, creând un mediu bazat pe ascultare empatică și încredere reciprocă.
  • Empatie și respect față de alții – Liderii autentici își valorizează angajații și îi tratează cu respect. Ei ascultă cu atenție și se străduiesc să înțeleagă perspectivele și emoțiile celorlalți, ceea ce ajută la formarea unor conexiuni profunde.
  • Inspiră prin exemplul personal – Prin atitudinea lor pozitivă orientată spre rezultate/soluții, liderii autentici inspiră și motivează în mod natural. Deoarece muncesc fiind aliniați cu valorile personale și principiile lor non-negociabile de viață. Și sunt conștienți că dau exemplu prin tot ce spun și tot ce fac.

Ca să rezum într-o singură fază- Un lider autentic este cel care acționează conștient și asumat deasupra liniei!

Așa cum demonstrează autorii cărții “Principiul Oz- Cum să obții rezultate prin responsabilitate individuală și organizațională”, pe care te invit cu drag să o citești.

În esență, leadershipul autentic este despre a fi „real” și consecvent în relațiile cu ceilalți, oferind un exemplu de integritate și deschidere.

Rezultatele pentru echipă sunt clare și cuantificabile: performanță îmbunătățită, un mediu de lucru mai pozitiv, o echipă mai implicată și dialog/colaborare în loc de competiție/conflict.

Tu ești un lider autentic?

Dr. Mihaela Liliana Stroe

Sociolog și Analist Comportamental în Business

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Bună Mihaela,
    Mi-a plăcut articolul tău și am simțit să-ți transmit acest lucru.
    Zi binecuvântată!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).