Ce așteptări să (nu) ai de la partener?

februarie 24, 2023

Motto: “Cred că, într-un cuplu împlinit, fiecare trebuie să-și păstreze identitatea“. (Diana Lupescu, actriță)

Esența unei relații de cuplu împlinite și armonioase presupune păstrarea identității personale.

Adică cine ești TU cu adevărat, chiar dacă ai ales să trăiești viața TA alături de o altă ființă umană.

(Psss…În poză sunt eu cu soțul meu Alin)

O relație cu un partener de cuplu este asemenea unei călătorii.

Ea trece prin mai multe etape. Fiecare etapă vine cu bucurii, însă și cu provocări.

În acest articol vorbesc și despre ce putem face pentru a depăși dificultățile care se ivesc în relația de cuplu pe parcursul trecerii de la o etapă de evoluție la alta.

Așteptările nerealiste de la partener te duc direct spre dezamăgire și dacă încă ai credința că o relație de cuplu e un prilej continuu de bucurie, te înșeli amarnic.

Din nefericire, în ultimii ani, datorită pandemiei și izolării sociale, multe cupluri au ajuns să se destrame.

Asta în ciuda faptului că, la început, partenerii aveau impresia că vor rămâne împreună pentru totdeauna.

De ce s-a întâmplat așa?

Deoarece cuplul este ca un organism viu! Să luăm aminte la evoluția unei plante.

Este nevoie de o sămânță vie, care să o facă să crească, întâi apar tulpina și frunzele, după care floarea și ne bucurăm de mirosul ei, iar apoi vine ofilirea.

După care o luăm de la capăt!

Așa se întâmplă și în cuplu: trecem împreună prin mai multe etape și ne transformăm ca ființe.

Multe cupluri ajung să se destrame pentru că nu sunt conștiente de aceste etape și de faptul că ele au un scop foarte clar.

Sunt întrebată de clienții mei cum se negociază așteptările fiecărui partener pentru a obține o viziune comună asupra relației de cuplu.

Procesul este exact la fel ca în negocierea din mediul de afaceri. Doar că aici, fiind vorba de cuplu, partenerii caută să fie siguri că vor trage împreună, pe viață, la aceeași căruță.

Însă nu există vreo garanție!

Răspunsul meu este simplu și tranșant: Cu răbdare și cu autocunoaștere.

În primul rând, află ce așteptări ai (sau nu) legate de un partener. Apoi, observă ce valori personale și principii de viață împărtășești cu partenerul.

Contează enorm să te cunoști pe tine, care sunt interesele tale, limitările tale, nevoile tale, pe care să știi să le comunici și să le negociezi eficient. Și în favoarea ta.

Atenție! Nu poți negocia ceva ce nu cunoști!

O altă provocare pe care o discut în sesiunile de coaching cu clienții este necesitatea de echilibru între ceea ce oferă și ceea ce primesc în relația de cuplu. De ce?

Pentru că de multe ori în cuplu, unul se obișnuiește să ofere mai mult, sacrifică mai mult din nevoile sale, iar celuilalt i se pare că i se cuvine tot mai mult ca el să primească și nu mai este atât de preocupat de nevoile partenerului său.

Echilibrul între ceea ce oferi și ceea ce primești în cuplu este foarte fragil și se obține cu mult efort personal din partea ambilor parteneri.

Deoarece e un proces de transformare din interior spre exterior.

În funcție de etapele cuplului (pe care le afli mâine, dacă nu le știi), fiecare partener trece prin multe transformări personale. Adevăratul efort personal constă în a-ți transforma propriile așteptări legate de relația de cuplu.

Cheia echilibrului este să accepți legea schimbării și că depinde doar de noi să evoluăm în cuplu, în direcția dorită. Nimeni din exterior nu te poate ajuta aici!

Dacă unul obișnuiește să ofere mai mult și să se sacrifice, ar fi bine să o facă pe un termen scurt, determinat, doar atunci când partenerul are nevoie să fie sprijinit. Nu toată viața să fie o victimă paralizată din punct de vedere emoțional!

Să vedem acum pe scurt nevoile bărbaților și ale femeilor aflați într-o relație de cuplu. Pentru că sunt total diferite și de aceea apar disensiuni multiple în cuplu.

Pentru a avea o relație de cuplu împlinită și armonioasă e musai să știi care sunt diferențele dintre femei și bărbați, precum și nevoile pe care le au fiecare.

Pentru că avem creiere emoționale diferite ca structură fiziologică!

Nevoile femeilor sunt:

1.    Nevoia de afecțiune

2.    Conversațiile intime (apropiate)

3.    Siguranță

4.    Suport financiar

5.    Un tată bun pentru copii (în cazul în care cuplul dorește să aibă copii)

În schimb, nevoile bărbaților sunt:

1.    Împlinirea sexuală

2.    O companie relaxantă

3.    O parteneră frumoasă (agreabilă)

4.    Nevoie de liniște

5.    Nevoie de admirație

Mai sunt și alte nevoi personale, bineînțeles, de la caz la caz! 

Astfel, ar fi indicat ca orice persoană să-și clarifice, înainte de a intra într-o relație de cuplu, următoarele lucruri cu privire la ea însăși:

a) Prima data e util să știi cine ești, care este identitatea ta personală. Aici, am 2 cărți scrise prin care susțin oamenii să se cunoască pe sine în profunzime (“În Armonie cu Mine!” & “Fii pe primul loc în viața ta!”-le găsești pe blogul meu).

Apoi, rulez din 2012 programul transformațional de coaching “Transformă-ți viața în 90 de zile!” unde clienții își descoperă pas cu pas adevărata identitate.

Și am creat din 2019 și o comunitatea educațională online MSTRIBE.RO, unde membrii sunt și ei îndrumați, pas cu pas și cu blândețe, să afle cine sunt ei cu adevărat.

b) Este musai să-ți clarifici care sunt nevoile tale ca ființă umană, pentru că ești într-un proces continuu de a învăța despre tine însuți! Zi de zi!

c) Este necesar să-ți cunoști scopul tău în viață, de ce ai venit în această lume, cu ce daruri (talanții).

Pentru că relația de cuplu nu reprezintă misiunea ta personală. Ai venit aici doar pentru evoluția sufletului tău!

Dacă alegi să evoluezi într-un cuplu, o faci fiind o persoană conștientă și asumată, pentru că așa înveți, prin oglindire zilnică cu partenerul, cât mai multe lucruri despre tine.

Însă, atenție! Tot TU îți asumi singur/ă responsabilitatea pentru viața ta, fără a fi într-o relație de dependență față de un partener.

Deci, ce așteptări ai de la partenerul de cuplu? Scrie-mi răspunsul tău pe adresa contact@mihaelastroe.ro!

Te îmbrățișez cu iubire,Mihaela Stroe

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Intr-un cuplu fericit, fiecare partener isi pastreaza identitate si individualitatea, isi ingrijeste nevoile si identifica sincer ceea ce ii face placere si ceea ce “CELALAT” ii poate oferi in schimb. Si astfel, pot crea si intretine o relatie armonioasa si implinita. ❤️

  2. Cred ca, intr-un cuplu implinit, fiecare trebuie sa-si pastreze identitatea, sa se cunoasca si sa-si negocieze asteptarile. Acestea sunt adevaratele coordonate pentru drumul cuplului tau! 😉

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).