Ce așteptări să (nu) ai de la partener?

13 februarie 2021

Timp de citire:  minute      

Motto: “Cred că, într-un cuplu împlinit, fiecare trebuie să-și păstreze identitatea“. (Diana Lupescu, actriță)

Am ales să încep articolul cu acest citat profund ce conține esența unei relații de cuplu împlinite și armonioase – păstrarea identității personale.

Adică cine ești TU cu adevărat, chiar dacă ai ales să trăiești viața TA alături de o altă ființă umană.

O relație cu un partener de cuplu este asemenea unei călătorii.

Ea trece prin mai multe etape. Însă fiecare etapă vine cu bucurille, însă și cu provocările sale.

Astfel în acest articol vorbesc și despre ce putem face pentru a depăși dificultățile care se ivesc în relația de cuplu pe parcursul trecerii de la o etapă de evoluție la alta.

Așteptările nerealiste de la partener te duc direct spre dezamăgire și dacă încă ai credința că o relație de cuplu e un prilej continuu de bucurie, te înșeli amarnic.

Din nefericire, în ultimul an, datorită pandemiei și izolării, multe cupluri au ajuns să se destrame. Asta în ciuda faptului că, la început, partenerii aveau impresia că vor rămâne împreună pentru totdeauna.

De ce s-a întâmplat așa? Deoarece cuplul este ca un organism viu!

Să luăm aminte la evoluția unei plante.

Este nevoie de o sămânță vie, care să o facă să crească, întâi apar tulpina și frunzele, după care floarea și ne bucurăm de mirosul ei, iar apoi vine ofilirea. După care o luăm de la capăt!

Așa se întâmplă și în cuplu: trecem împreună prin mai multe etape și ne transformăm ca ființe.

Mâine vei primi încă un articol în care îți dezvălui care sunt aceste etape.

Multe cupluri ajung să se destrame pentru că nu sunt conștiente de aceste etape și de faptul că ele au un scop foarte clar.

Sunt întrebată de clienții mei cum se negociază așteptările fiecărui partener pentru a obține o viziune comună asupra relației de cuplu. Procesul este exact la fel ca în negocierea din mediul de afaceri.

Doar că aici, fiind vorba de cuplu, partenerii caută să fie siguri că vor trage împreună, pe viață, la aceeași căruță. Însă nu există vreo garanție!

Răspunsul meu este simplu și tranșant: Cu răbdare și cu autocunoaștere.

În primul rând, află ce așteptări ai (sau nu) legate de un partener. Apoi, observă ce valori personale și principii de viață împărtășești cu partenerul.

Contează enorm să te cunoști pe tine, care sunt interesele tale, limitările tale, nevoile tale, pe care să știi să le comunici și să le negociezi eficient. Și în favoarea ta.

Atentie! Nu poți negocia ceva ce nu cunoști!

O altă provocare pe care o discut în sesiunile de coaching cu clienții este necesitatea de echilibru între ceea ce oferă și ceea ce primesc în relația de cuplu.

De ce? Pentru că de multe ori în cuplu, unul se obișnuiește să ofere mai mult, sacrifică mai mult din nevoile sale, iar celuilalt i se pare că i se cuvine tot mai mult ca el să primească și nu mai este atât de preocupat de nevoile partenerului său.

Echilibrul între ceea ce oferi și ceea ce primești în cuplu este foarte fragil și se obține cu mult efort personal din partea ambilor parteneri. Deoarece e un proces de transformare din interior spre exterior.

În funcție de etapele cuplului (pe care le afli mâine, dacă nu le știi), fiecare partener trece prin multe transformări personale. Adevăratul efort personal constă în a-ți transforma propriile așteptări legate de relația de cuplu.

Cheia echilibrului este să accepți legea schimbării și că depinde doar de noi să evoluăm în cuplu, în direcția dorită. Nimeni din exterior nu te poate ajuta aici!

Dacă unul obișnuiește să ofere mai mult și să se sacrifice, ar fi bine să o facă pe un termen scurt, determinat, doar atunci când partenerul are nevoie să fie sprijinit. Nu toată viața să fie o victimă paralizată din punct de vedere emoțional!

Să vedem acum pe scurt nevoile bărbaților și ale femeilor aflați într-o relație de cuplu. Pentru că sunt total diferite și de aceea apar disensiuni multiple în cuplu.

Pentru a avea o relație de cuplu împlinită și armonioasă e musai să știi care sunt diferențele dintre femei și bărbați, precum și nevoile pe care le au fiecare. Pentru că avem creiere emoționale diferite ca structură fiziologică!

De aceea, din 2020 susțin și cursuri/tabere pentru femeile care caută să-și redescopere nevoile în jocul iubirii, alături de partenera mea de afaceri, Cami Mihaiu.

Nevoile femeilor sunt:

1.    Nevoia de afecțiune

2.    Conversațiile intime (apropiate)

3.    Siguranță

4.    Suport financiar

5.    Un tată bun pentru copii (în cazul în care cuplu dorește să aibă copii)

În schimb, nevoile bărbaților sunt:

1.    Împlinirea sexuală

2.    O companie relaxantă

3.    O parteneră frumoasă (agreabilă)

4.    Nevoie de liniște

5.    Nevoie de admirație

Mai sunt și alte nevoi personale, bineînțeles, de la caz la caz! Pentru că suntem unici, originali și irepetabili, cum spune partenerul meu de afaceri, Rajko Kuzmanovic, directorul Metodei Silva Romania. Alături de el și de Monica Dascălu organizăm anual Restart Camp, o tabără de 9 zile pentru resetarea întregii vieți.

Astfel, ar fi indicat ca orice persoană să-și clarifice, înainte de a intra într-o relație de cuplu, următoarele lucruri cu privire la ea însăși:

a) Prima data e util să știi cine ești, care este identitatea ta personală.

Aici, am în plus pe lângă tabelere menționate anterior, 2 cărți prin care susțin oamenii să se cunoască pe sine în profunzime (“În Armonie cu Mine!” & “Fii pe primul loc în viața ta!”).

Apoi, rulez din 2013 programul transformațional de coaching “Transformă-ți viața în 90 de zile!”. Am creat din 2019 și o comunitatea educațională online MSTRIBE.RO, unde clienții sunt îndrumați, pas cu pas și cu blândețe, să afle cine sunt ei cu adevărat.

b) Este musai să-ți clarifici care sunt nevoile tale ca ființă umană, pentru că ești într-un proces continuu de a învăța despre tine însuți! Zi de zi!

c) Este necesar să-ți cunoști scopul tău în viață, de ce ai venit în această lume, cu ce daruri (talanți). Pentru că relația de cuplu nu reprezintă misiunea ta personală. Ai venit aici doar pentru evoluția sufletului tău.

Dacă alegi să evoluezi într-un cuplu, o faci fiind o persoană conștientă și asumată, pentru că așa înveți, prin oglindire zilnică cu partenerul, cât mai multe lucruri despre tine.

Însă, atenție! Tot tu îți asumi singur/ă responsabilitatea pentru viața ta, fără a fi într-o relație de dependență față de un partener.

Deci, ce așteptări ai de la partenerul de cuplu?

Scrie-mi pe adresa [email protected] sau comentează acolo unde găsești acest articol!

Te îmbrățișez cu iubire,
Mihaela Stroe

Despre autor

Mihaela Stroe

Motto-ul meu: "Educ, motivez si inspir oamenii care vor sa fie pe primul loc in viata lor! Totul depinde doar de TINE!" Telul meu in aceasta viata: "Sa te educ si sa te sustin pe calea dezvoltarii personale si a reusitei profesionale pentru desavarsirea ta ca OM!"

Ți-ar putea placea și aceste articole:

10 idei pentru productivitate

10 idei pentru productivitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}