Ce alegi? Durerea disciplinei…sau durerea regretului?

octombrie 23, 2021

Motto: „Fiecare dintre noi e musai sa suferim de una dintre cele doua dureri: durerea disciplinei sau durerea regretului. Disciplina cantareste grame, regretele cantaresc tone”. (Jim Rohn)

 Azi vorbim despre disciplina personala, cum sa-ti construiesti focusul ca sa-ti atingi cu succes orice obiectiv. Disciplina este ingredientul care face diferenta dintre oamenii care sunt deasupra liniei vietii si cei care stau sub aceasta linie.

 

Si doresc sa va impartasesc un exemplu real din munca mea. Am bucuria ca din 2018 sa colaborez cu compania Mediclub Romania, care recruteaza asistenti medicali generalisti romani pentru Germania, pentru ca avem o viziune comuna. Si anume…sa le oferim acces la dezvoltare personala continua, prin organizare de cursuri online. 

Asa am creat 2 cursuri online foarte utile in orice etapa a carierei profesionale. Un curs online are ca scop ghidarea oamenilor pentru castigarea imaginii pozitive fata de propria persoana, numindu-se „MINDSET-ul increderii in sine„. Iar al doilea curs online este focusat pe „Invatarea continua ca stil de viata„.

De cand l-am cunoscut pe directorul MediClub pentru Romania, Peter Hirata, am invatat ce conteaza cel mai mult in orice fac: Practica, practica, practica! 

Peter are profilul unei persoane disciplinate, fiind de origine japoneza si traind in Germania, unde disciplina personala este o calitate esentiala pentru a progresa.

Iti impartasesc mai jos una din lectiile invatate de la Peter despre disciplina personala:

Este important de inteles ce este disciplina personala si apoi sa exersezi in pasi mici. In ceea ce ma priveste pe mine, am avut un moment de slabiciune acum 2 ani, cand am citit una din cartile lui Martin Meadows, numita Daily Self-Discipline (Disciplina Personala Zilnica).

Cel mai fascinant exercitiu pe care autorul l-a mentionat a fost: Exerseaza Disciplina Personala timp de 3 luni. Cum? Zilnic fa-ti un dus rece de 5 minute, niciun minut mai putin, cu robinetul complet intors spre apa rece. Si mi-am zis: ”Ok, am sa o fac!”.

A fost o provocare pentru mine sa o fac, si am avut multe momente de slabiciune sub dus. Nu recomand tuturor acest obicei, deoarece este nevoie sa ai grija atat de sanatatea ta fizica cat si de suflet. Pentru mine a fost sanatos, insa atunci cand faci dusul rece, treci prin multe stari.

Primul lucru prin care treci este ca iti vine sa sari de sub dus, deoarece iti provoaca multa durere, iti pui multe intrebari: Pot sa o fac? De ce fac acest dus rece? Apoi dupa un timp, tot simti durerea, insa respiratia devine mai regulata, respiri mai profund, incepe sa iti faca placere si capeti rezistenta la rece. Iar apoi dupa 3 minute cel putin, chiar iti place si nu mai simti durere, ci energizare.

Dupa cele 5 minute esti chiar fericit, esti complet trezit si esti plin de energie. Este un tip de exercitiu de disciplinare, insa nu este despre indrazneala de a face acest dus rece.

Partea interesanta intervine atunci cand o faci pentru o perioada de 3 luni, fara sa sari nicio zi. Cat priveste parte de a sari peste o zi, este motivul pentru care adeseori esuam.

Ne trezim si ne simtim obositi, sau poate ne este frig si ne gandim ca in plus sa mai facem si un dus rece? Nu! Si atunci ne spunem ”Nu azi, poate maine”. 

Insa aceasta este o metoda nepotrivita de a lua decizii, iar disciplina iti da oportunitatea unei singure optiuni: ”Te-ai decis sa faci asta, intri sub acel dus rece cu orice pret!”. Iar cand faci acest lucru, dupa cateva luni, esti din nou fericit. Este la fel ca si cu mersul la sala sau cand faci un sport.”

Te invit sa urmaresti aici interviul meu cu Peter Hirata, de unde am extras povestea descrisa mai sus:

Si mai doresc sa impartasesc cu tine o observatie personala. Cea mai mare parte a clientilor mei cu care lucrez in coaching au provocarea urmatoare: Pierd mult timp si energie inutila pana iau o decizie de a continua o actiune, care sa ii conduca la rezultate.

Avem cu totii, datorita creierului nostru, o fereastra de timp de 5 secunde ca sa luam decizia constienta de a actiona. Dupa ce s-au scurs cele 5 secunde, fereastra s-a inchis si iei procesul decizional de la capat, consumandu-ti inutil energia mentala. 

Vointa, determinare, vinovatie, durere… sunt cateva cuvinte care descriu procesul implementarii unui obicei nou, pe care Peter le identifica in propriul proces de disciplinare.

Iata, in final, cateva intrebari de constientizare pentru tine:

  1. Pe tine ce te motiveaza in realizarea obiectivelor tale pe termen mediu si lung?
  2. Cum hranesti nevoia ta de invatare continua?
  3. Tu cum iti mentii Disciplina Personala? Prin ce obiceiuri?

Iar daca iti doresti sa ai Disciplina Personala in viata ta… Si mai ales, daca vrei sa actionezi constant pentru indeplinirea obiectivelor tale, fara amanare…Intra acum in comunitatea mea educationala MSTRIBE, unde ai parte de sprijinul meu pentru a face in 2022 Schimbarea de care ai Nevoie!

Peter Hirata spune: „Magia este ca disciplina te ajuta sa obtii obiectivele pe termen lung!” Si are mare dreptate! La fel te ajuta si MSTRIBE, daca indraznesti sa depasesti amanarea si lipsa discipinei personale.

Tine minte: Ai doar 5 secunde pentru a ACTIONA!

Te astept cu mare drag in comunitatea MS TRIBE!

Inscrie-te ACUM pe lista de asteptare!

Deci, ce alegi? Durerea disciplinei…sau durerea regretului?

Cu iubire si recunostinta,

Mihaela Stroe

PS: Fii pe faza! In platforma educationala MSTRIBE ai acces la cele 2 cursuri online- Mindsetul Increderii in Sine si Invatarea continua ca stil de viata, care sunt incluse in abonamentul anual MSTRIBE PREMIUM!

 

 

 

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Iata un exemplu in care organizarea, disciplina si perseverenta fac o mare diferenta in atingerea obiectivelor. Cu alte cuvinte, „Disciplina cantareste grame, regretele cantaresc tone”. Respectati voi regulile disciplinei, satisfactia va va urma!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).