3 lectii de viata invatate de la Leonardo da Vinci

mai 31, 2016

Leonardo Da Vinci

Motto: “M-am nascut cu urgenta actiunii. Nu ajunge sa stim, trebuie sa aplicam. Nu ajunge sa vrem, trebuie sa facem.” (Leonardo Da Vinci)

Sunt foarte bucuroasa sa impartasesc cu tine, aici, 3 lectii de viata pe care le-am invatat de la Leonardo da Vinci.

Acum cativa ani i-am cumparat lui Filip, baietelul meu cel mic, colectia Discovery Education si prima carte pe care i-am citit-o a fost despre el.

Despre Leonardo da Vinci.

Si mereu cand doresc sa ii citesc ceva, il vrea pe Leonardo. Pentru ca este fascinat de el.

Normal, ca saptamana trecuta cand am fost la Roma, primul popas a fost la Muzeul Leonardo da Vinci.

Cred ca as putea scrie o carte intreaga despre el, insa azi doresc sa iti aduc in atentia ta 3 dintre cele mai importante lectii pe care eu le-am invatat de la Leonardo care sa te ajute sa fii din ce in ce mai productiv:

Lectia nr. 1: Aplica.

Daca vrei sa realizezi ceva, este nevoie sa faci. Daca vrei sa ai rezultate mari, este musai sa faci multe actiuni.

Primul pas pentru a actiona este sa fii constient de cat de mult actionezi in prezent si sa iti seama daca esti prins cumva in vreun mod neproductiv de a actiona.

Genial, nu-i asa? Si asta zicea el…prin 1480.

De aceea am inceput mesajul meu catre tine cu citatul meu preferat de la el “M-am nascut cu urgenta actiunii. Nu ajunge sa stim, trebuie sa aplicam. Nu ajunge sa vrem, trebuie sa facem.”

IMG_8506

Lectia nr. 2: Experimenteaza si intelege.

Daca vrei sa faci ceva, pune in aplicare (lectia 1), experimenteaza pentru a vedea daca functioneaza sau nu si apoi invata din acea experienta. Mai bine este inveti din greselile tale sau esecurile tale, decat sa le lasi sa treaca pe langa tine. 

Iti dai seama? Inca din anul 1480 Leonardo ne vorbea despre faptul de a nu lua greselile si esecurile personal, ci sa le privim ca experiente valoroase de viata.

Sa ii dam crezare lui Leonardo: “Experimentele niciodata nu gresesc. Este numai judecata ta care greseste pentru ca iti promite rezultate care nu sunt consecintele experimentelor tale”.

IMG_8509

Lectia nr. 3: Actioneaza cu consecventa.

Daca stam si ne uitam la munca lui Leonardo, si-a folosit imaginatia fiind perseverent si actionand cu consecventa in fiecare zi. Astfel, a privit cu incredere catre viitor si a inventat o masina asemanatoare elicopterului de astazi, stramosul parasutei de astazi, al tancului, al costumului pentru scafandru, al masinii de zbor, al podurilor de astazi. Si lista inventiilor sale poate continua.

Este incredibil cand vizitezi muzeul Leonardo da Vinci din Roma sa vezi cate inventii are si…mai ales, sa observi sa nu s-a dat niciodata batut. A perseverat si a actionat cu consecventa urmarindu-si visele, ideile, dorintele sale.

IMG_8517

Asadar, sa il credem pe cuvant ca unul dintre motivele pentru ca oamenii nu reusesc in viata este…pentru ca nu sunt consecventi. Sau pentru ca…incep ceva, se opresc. Iar incep ceva, iar se opresc.

De fapt, daca ar fi sa concluzionez lectiile lui Leonardo, nu exista butonul magic. Fara actiune, experimentari si consecventa nu ai cum sa reusesti in aceasta viata. Este cumva in legile naturii.

Ai vazut vreodata o floare care creste putin…apoi sa opreste. Se gandeste “Oare sa mai cresc?” Si apoi iar mai creste putin.

Nu, o floare creste pur si simplu. 

Sa ascultam cu atentie cuvintele lui Leonardo: “Fierul rugineste. Apa statuta isi pierde puritatea. La fel lipsa de actiune distruge puterea mintii.

Acum sper sa il intelegi si pe Filip, de ce ma indeamna mereu, in fiecare seara, sa ii citesc despre ce a mai inventat Leonardo de Vinci. 

Provocarea mea catre tine este: Sa privesti catre viitor si sa te gandesti ce ai putea inventa pentru a fi de folos oamenilor.

Acum e randul tau sa calci pe urmele lui Leonardo si te invit sa-mi trimiti un raspuns scurt despre inventia ta/dorinta ta/visul tau pe emailul meu contact@mihaelastroe.ro

Te imbratisez cu mare drag,

MS

PS: Si o lectie bonus. Leonardo da Vinci scria tot ceea ce gandea, experimenta. Asa cum vezi in aceasta fotografie.

IMG_8503

PSS: Toate fotografiile incluse in acest articol sunt cateva exemple dintre exponatele Muzeului Leonardo da Vinci din Roma, pe care te incurajez sa il vizitezi:)

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Draga Mihaela,
    La mine a aparut cu putina intarziere constientizarea nevoii de contributie si aceasta „urgenta a actiunii”, mai precis la 54 de ani cand am pornit sa fac cea de-a doua facultate, cea de Psihologie. Dupa care am uramat cursurile postuniversitare de formare in psihoterapia experientiala, iar la 60 de ani primisem atestatul de libera practica si mi-am deschis cabinet. Pe blogul meu am descris putin mai pe larg, cum am ajuns sa practic psihoterapia : http://psiholog-de-suflet.ro/blog/despre-mine/
    In rest, ca orice om care si-a gasit vocatia, ma bucur in fiecare zi de drumul ales si ma straduiesc sa devin din ce in ce mai buna in ceea ce fac. Cu toata admiratia mea, Magdalena Ciuca

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).