Ce înseamnă să fii femeie în România în 2017, un text scris cu drag pentru tine de Andreea Billig de la revista Kudika.
Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului „I Choose Love: Overcome Your Fears To Attract The Life You Want.” Practică fitness, terapii alternative, mindfulness și yoga de șapte ani.
Vă invit să descoperiți interviul din revista Kudika și de ce nu, să mă descoperiți și să mă cunoașteți mai bine prin intermediul răspunsurilor mele.
“Pe Mihaela Stroe – antreprenor, sociolog, life și business coach, speaker, trainer și autor am avut bucuria să o cunosc în 2015, la lansarea volumului său de debut “În Armonie Cu Mine!”. Am descoperit atunci nu doar un profesionist desăvârșit, dar și o femeie caldă, feminină, autentică și … feminină. Genul de om care îi motivează pe cei din jur nu doar prin cărți, dar în special prin puterea exemplului personal. Am stat de vorba cu Mihaela despre ce înseamnă să fii femeie în Romania în 2017 și despre cum a fi pe primul loc în viata ta te ajută, de fapt, să le oferi mai mult celor de lângă tine.
Cea de-a doua carte a ta se intitulează “Fii pe primul loc în viața ta! Ghid practic de autocunoaștere”. Te felicit pentru curajul de a-l fi ales într-o cultura care nu încurajează acest concept. Cum l-ai descoperit?
Am pornit de la nevoia de a fi pe primul loc în viața mea, după ce s-a născut fiul meu Filip. Nu eram pregătită să fiu mamă și am intrat în depresia post- naștere, din care am ieșit foarte greu, deși știam teoria ca specialist în psihologie socială. Îmi lipsea practica. Și am ajuns la practica de a fi pe primul loc în viața mea, după ce mulți ani am pus pe lista de priorități nevoia mea și am găsit singura soluție care mi se potrivea. Prin această carte doresc să dau un exemplu tuturor femeilor că se poate să fii pe primul loc în viața ta, dacă vrei.
Vreau să împărtășesc cu tine, mărturisirea unei fete cu care colaborez Diana, care lucrează la revista MoodMag și la salonul Madlene Nailbar & Spa din Iași și care mi-a scris urmatoarele despre curajul meu: „Chiar astăzi la salon, o clientă a rămas surprinsă după doar câteva rânduri din noua carte „Fii pe primul loc în viața ta!”. Nu se gândea că o poate răscoli. Multe aprecieri pentru tot ceea ce faceti! Pentru asta este nevoie și de mult curaj!”
Da, am curaj pentru că e vorba despre viața mea și dacă eu nu apreciez darul vieții care mi s-a facut, atunci cine?
Unde se termină iubirea de sine și unde începe egoismul?
Este o întrebare complicată și mi se pune constant de când am lansat cartea “Fii pe primul loc în viața ta! Ghid practic de autocunoaștere”. Pentru că da, trăim într-o cultura care nu încurajează acest concept al iubirii de sine și frecvent ești acuzat că ești egoist dacă nu le faci pe plac oamenilor.
Vreau să-ți raspund la întrebare printr-o metaforă: când te iubești pe tine, ai atenție față de sine (“self-care” este conceptul în limba engleză) și ai ceașca ta plină, astfel poți să împărtășești din prea plinul tau altora. Când ești egoist, ții doar pentru tine prea plinul tău și nu ești dispus să împărtășești cu ceilalți.
Eu folosesc conceptul de “egoist iluminat” pe care îl știu de la partenerul meu de business, Dan Luca, care înseamnă să ne trăim viața după criterii personale și principii de viață și în același timp să îi sprijinim pe ceilalți când “ceașca” noastră este plină. Ce folos are să dau altuia dintr-o ceașcă goală? Este însă responsabilitatea mea să-mi umplu ceașca mea, nu pe a altuia.
Ce înseamna, în viziunea a ta, a fi pe primul loc în viața ta?
A fi pe primul loc în viața mea înseamnă, în viziunea mea, să te cunoști pe tine. Tu ești cel mai bun prieten al tău și persoana cu care îți petreci viața până în ultima clipă.
A fi pe primul loc în viața mea înseamnă să fii în armonie cu tine și cu ceilalți, să fii o persoană sănătoasă și prosperă, să știi ce îți place și care sunt limitarile tale.
A fi pe primul loc în viața ta înseamnă și să ai curajul de a trai viața ta conform regulilor, criteriilor și principiilor tale de viața, să nu te mai compari cu nimeni și să trăiești fericit. Pentru toate, ai nevoie de acțiune!
Cât timp ți-a luat să te pui pe primul loc în viața ta și care sunt pașii pe care i-ai facut pentru a ajunge aici?
Personal, am avut nevoie de 5 ani ca să ma pun pe primul loc în viața mea (între 30-35 de ani). Nu vreau să descurajez pe nimeni cu experiența mea. Sunt o persoană cu o rezistență destul de mare la schimbare și de aceea am avut nevoie de 5 ani. Însă când conștientizez că e musai să mă schimb și că e benefic pentru viața mea, implementez foarte rapid modificarile în viața mea.
De aceea în noua mea carte “Fii pe primul loc în viața ta! Ghid practic de autocunoaștere” descriu pe larg cele 6 acțiuni pe care le-am facut eu pentru a fi pe primul loc în viața mea: să am o setarea mentală pozitivă, să am o atitudine pozitivă față de prosperitate, să am autodisciplină și obiceiuri benefice pentru mine, feedforward (să evoluez cu ajutorul mentorului meu din America, Joe Navarro), să știu cum să mă vând prin autenticitate, credibilitate si competență profesionaă și să fac o primă impresie pozitiva (tema tezei mele de doctorat), să-mi pun la bătaie voința și să mă automotivez în fața schimbărilor, care sunt o constantă a vieții noastre oricum.
Ești mama și soție. Ce le spui celor care afirmă ca fiul și soțul tău ar trebui să fie pe primul loc?
Chiar nu le spun nimic. Pentru că dacă nu vine de la ei din interior conștientizarea că tu ești responsabilă ca mamă și soție pentru umplerea “ceștii” tale ca să le poți dărui copiilor și soțului atenție, timp, energie, iubire necondiționată, susținere morală etc, eu nu pot să îi ajut. Toate acestea apar când tu trăiești ca mamă și soție o iubire din ce în ce mai profundă față de tine, ca om. Eu ca mamă și soție sunt conștientă că sunt un model pentru copiii mei și pentru soțul meu. Dacă eu nu sunt pe primul loc în viața mea, ce exemplu dau copiilor mei? Ce tipare comportamentele vor repeta în viața lor copiii mei? Ce vor vedea la mama lor!
De ce este necesară o astfel de ierarhie în viață? Poți să fii tu și familia pe primul loc, de exemplu?
Ierarhia este necesară în funcție de etapele de viață prin care treci. Bineînțeles că atunci când Filip era bebeluș, el era pe primul loc în viața mea, pentru că supraviețuirea lui depindea de modul meu de îngrijire și de atenția pe care i-o acordam. Însa copilul crește și greșeala mamei (am greșit și eu!) este de a se comporta le fel. Pentru mine soțul meu este modelul de la care am învățat să fiu pe primul loc în viața mea și îi sunt recunoscătoare pentru asta. Iar Filip este barometrul meu ca să știu când nu sunt pe primul loc în viața mea: când sunt obosită, stresată, mă simte imediat și mă întreabă “Mama, de ce ești încruntată? Mie îmi place de tine când zâmbești!”. Și mă conformez. Caut să văd de ce nu am energie ca să zâmbesc și mă corectez!
Cum s-a schimbat viața ta după ce ai început să te pui pe primul loc?
În primul rând simt armonie cu sinele mele interior. Simt o bucurie interioară pe care nu o pot explica în cuvinte. SUNT. Am putere personală și știu cum mă poziționez față de evenimentele vieții mele. Simt dragoste față de persoana mea, îmi respect nevoile și principiile de viață. Chiar mă bucur de viața mea și de fiecare zi pe care o primesc în dar! Cei care mă cunosc și îmi sunt apropiați, știu că sunt o persoană extrem de veselă, optimistă, tonică și că mă bucur ca un copil de minunile mărunte ale vieții!
Lucrezi cu oamenii în calitate de coach de ani de zile. Care sunt cele mai des întalnite dileme și provocari pentru femeile din România?
Cea mai întâlnită provocare la femeile din România este lipsa de stimă de sine. Urmează apoi lipsa de respect de sine, de iubire de sine, de acceptare de sine și faptul că femeile nu își cunosc valoarea personală, nu știu cine sunt și de ce sunt capabile. Cele mai multe stau în relații toxice și nu au puterea personala să plece de acolo și să-și construiască o viață mai bună și mai demnă.
Și eu am stat într-o relație toxică 7 ani cu primul meu soț și nu am divorțat când a început să fie violent, pentru că mi se spunea că “nu te mai ia nimeni dacă ești divorțată, sigur ai o problemă; capul plecat sabia nu îl taie; viata în doi nu este mereu roz etc.” În ziua când am conștientizat că merit mai mult de la viața mea, am reușit să divorțez la 27 de ani, însa după 2 ani de negociere cu mine, timp pe care l-am pierdut. Tinerețea mea nu se mai intoarce!
Care crezi că sunt provocările și oportunitățile pentru femeile din Romania în 2017?
Cred că 2017 este momentul în care femeile din România vor accepta că suntem în era lui “A FI” și că nu mai putem trăi în același mod ca până acum. În 2017 este o nevoie și mai mare de a evolua ca spirit și de a te plasa pe primul loc în viața ta. Le doresc femeilor să-și creeze cât mai multe experiențe de a se descoperi, de a se cunoaște, de a intra în contact cu sinele lor interior și de a fi fericite! Le doresc să conștientizeze în 2017 dacă valoarea lor se bazează pe ceea ce dăruiesc sau pe ceea ce primesc!
Privind retrospectiv, ce anume ți-ar fi putut spune mama ta în copilărie pentru a te iubi?
Mama ar fi putut să se pună ea pe primul loc în viața ei și aș fi putut avea un exemplu în casă. Ceea ce mi-a spus mereu mama în momentele grele a fost “Capul sus!” și îndemnul ei constant m-a ajutat să mă iubesc și să mă respect pe mine!”
*Articol publicat în revista Kudika, autor Andreea Billig.