Zâmbește!

aprilie 15, 2017

Motto: „Zâmbește! De ce? Pentru că zâmbetul, îți aduce lumina pe fața ta. Filip, îmi spune în fiecare zi: „Mama, zâmbește!” pentru că îi place să mă vadă zâmbind. Pentru el, când zâmbesc sunt fericită!” (Mihaela Stroe- În fotografie, zâmbesc alături de iubitul meu soț, Alin Ghizășan)

Ești conștient/ă că o persoană poate zâmbi într-o mare varietate de moduri?

Există cel puțin 18 tipuri de zâmbete.

De ce crezi că este important zâmbetul?

Un zâmbet poate exprima încredere, fericire, entuziasm, însă cel mai semnificativ lucru este că zâmbetul semnalizează acceptare.

În înțelepciunea orientală, îndemnul din titlul articolului meu s-ar traduce prin sintagma:”Cine nu poate zâmbi, să nu-și deschidă magazin!”

Acest lucru nu se referă doar la faptul că proprietarul ursuz al unui magazin ar influența negativ clienții, care nu s-ar mai întoarce niciodată în acel loc, ci se referă și la structura sufletească a unei astfel de persoane.

Astfel, se spune despre un om care nu poate zâmbi că ”nu este bun” nici cu sine însuși, pentru că nu este împăcat cu sine, este extrem de nemulțumit și neliniștit în sinea sa.

De aceea, având un astfel de comportament nu te poți dezvolta independent și nu poți avea succes, fie că lucrezi în vânzări sau în orice alt domeniu.

Din acest motiv, managerii americani păstrează în cadrul companiei lor pe acei vânzători și persoane de decizie care știu să zâmbească!

Ține minte! Cel puțin începând de la nivelul de middle management nu se angajează oamenii cărora “le cad cronic colțurile gurii”.

Zâmbetul este cea mai utilizată expresie facială și în același timp și cel mai ușor de recunoscut.

Poate o să fii surprins/ă dacă o să afli că zâmbetul își are originea în gesturile de amenințare, evoluând apoi în gestul de dezvelire a dinților și în rânjetul de frică.

Evoluția rânjetului datorat fricii, spre zâmbetul de astăzi, ne indică faptul că “homo sapiens” are tendința de a se comporta prietenos și de a comunica.

Diferitele tipuri de zâmbete ocupă o paletă foarte largă, de la mișcări abia vizibile ale mușchilor gurii, până la zâmbetul deschis, și de la zâmbetul dezarmant, până la rânjetul prostesc.

Astfel, un zâmbet sincer arată o emoție pură, în timp ce unul fals încearcă să sugereze un sentiment pozitiv, când în realitate nu este cazul.

Iar un zâmbet sincer diferă de unul fals în câteva feluri: zâmbetul adevărat implică o contracție a mușchilor circulari din jurul ochilor, care ridică obrajii, astfel încât apar ridurile de la coada ochilor.

În cazul unui zâmbet normal, mușchii râsului trag colțurile gurii spre lateral și puțin în sus.

Un zâmbet natural durează mai mult decât unul fals, la realizarea zâmbetului natural participând atât mușchii obrajilor, cât și cei ai ochilor.

Conform rezultatelor cercetărilor în domeniul comunicării nonverbale, de cele mai multe ori, zâmbetul fals este asimetric, utilizând doar o parte a gurii și este lipsit de mișcarea mușchilor ochilor.

Fă un mic experiment în zilele următoare: zâmbiți unei persoane cu care ai avut o discuție nu prea confortabilă; o să vezi că prima senzație este că nu poți zâmbi sau ai cel mult o grimasă.

Dacă vei menține această grimasă pe fața ta timp de 20 secunde, o să simți cum “rânjetul” se modifică brusc și se transformă într-un zâmbet “ușor forțat”, apoi într-un zâmbet adevărat!

Te invit în această primăvară să zâmbești!

MS

PS: Articol apărut în MoodMag

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).