Visând, punem la treabă energia Universului!

noiembrie 9, 2017

Motto: „Dacă te vizualizezi fiind o femeie din ce în ce mai puternică, scapi de frica pricinuită de obstacolele vieții„. (Dr. Mihaela Stroe)

Când deschizi revista Femeia (ediția noiembrie 2017, vezi poza de mai sus) vei găsi între paginile 18-20 un interviu cu mine.

Iată mai jos răspunsurile mele la întrebările primite de la revista Femeia.

Ce visai că vei fi când erai mică?

Să fiu pe scenă. Îmi place să fiu pe scenă în fața oamenilor. Când urc pe scenă, mă transform și încep să strălucesc. Asta visam când eram mică! Mama mi-a confirmat că la 3 ani vorbeam în fața unui public imaginar!

Lucrezi împreună cu Joe Navarro, povestește-ne despre această întâlnire.

Colaborarea cu Joe este una dintre cele mai mare realizări profesionale și personale. Curiozitatea mea m-a condus să intru în contact cu faimosul antropolog David Givens, care a avea un dicționar al semnalelor nonverbale. Am vrut să traduc acest dicționar în română, însă David mi-a spus că este online, gratuit pentru toți (îl găsești aici http://www.all-about-body-language.com/nonverbal-dictionary.html). La o săptămână de la discuția cu David, am primit un email de la Joe Navarro, contributor și el la acest dicționar, care mi-a propus să colaborăm în domeniul analizei comportamentale și al comunicării nonverbale.

Predai la o Universitate din Asia. Cum ai ajuns să faci asta și cum de mai ai timp?

Am primit în 2014 o propunere să fiu profesor și trainer într-un program online al unei instituții educaționale private din Asia (mai precis, în Cambogia). Am acceptat provocarea pentru că mereu mi-am dorit să fiu profesor și trainer la nivel internațional. Întotdeauna îmi fac timp pentru lucrurile care mă ajută să cresc și să îi susțin pe ceilalți prin expertiza mea!

Ai o familie, iar rolul de femeie implică multe lucruri de făcut. Cum reușești să ai timpul tău?

Așa este. Împreună cu soțul meu, Alin Ghizășan, creștem 2 băieți, Matei de 15 ani și Filip de 9 ani (Filip este în imaginea de mai jos).

Este o mare provocare să ținem această familie unită, pentru că Matei este fiul din prima căsătorie a soțului meu și pentru a fi împreună cu el ne-am mutat de la București la Sibiu, pentru ca Matei și Filip să fie ca frații. Prima oră din zi este dedicată mie pentru a face obiceiurile benefice pentru mine, pentru viața mea. Mi-am dat seama că dacă nu încep ziua cu mine, programul va fi atât de ocupat în acea zi încât eu pot să uit de mine. 

Ești specialist în comunicarea nonverbală. Cât de importantă este acest tip de comunicare, față de cea verbală? Poți să ne spui care sunt indiciile că soțul ne minte?

Comunicarea nonverbală include toate mesajele altele decât cuvintele pe care oamenii le schimbă în orice interacțiune socială. Aceste semnale pot repeta, contrazice, înlocui, completa sau accentua mesajul transmis prin cuvinte.

Mesajele nonverbale sunt reacții spontane și reflexe a părții inconștiente a personalității noastre ca răspuns la stimuli externi sau interni. Aceste reacții  sunt ale creierului limbic sau sincer care nu poate minți, deoarece se manifestă inconștient pe baza unor percepții senzoriale sau emoționale.

Creierul limbic este centrul nostru emoțional și gestionează mecanismele instinctive de supraviețuire, pe care le preia de la creierul reptilian. De aceea, recțiile și manifestările lui au loc în timp real chiar în momentul impactului cu diferiți stimuli externi sau interni. Sistemul limbic manifestă prin reacții inconștiente în exterior stările noastre de spirit prin mesaje nonverbale specifice stărilor de confort sau disconfort, respectiv stres.

Când sistemul limbic percepe o stare de confort, această bună dispoziție emoțională și fiziologică este reflectată în indicii nonverbali ai mulțumirii și încrederii în sine.

Când sistemul limbic percepe o stare de disconfort, această indispoziție emoțională și fiziologică este reflectată în indicii nonverbali ai nemulțumirii și neîncrederii în sine.

Putem să ne dam seama dacă soțul ne minte, dacă el începe să manifeste brusc semnale nonverbale de disconfort. Iată câteva exemple. Soțul începe să se joace cu mâinile, cu inelul/verigheta, să se scarpine pe ceafă, să ne evite privirea, să se retragă cu corpul în spate, să se cocoșeze puțin, ca și cum ar vrea să se protejeze, să-și încrucișeze brațele când îi punem întrebări directe, etc.) De ce? Deoarece creierul limbic percepe minciuna ca “guilty knowledge” (informații pline de vinovăție) și începe să se manifeste prin semnale nonverbale de disconfort ca să elibereze această stare emoțională extrem de negativă.

Care este ABC-ul unei vieți împlinite? 

A înseamnă pentru mine autenticitate, să fii autentică și să nu te minți pe tine.

B înseamnă pentru mine bucurie, să te bucuri de tine și de viața ta.

C înseamnă pentru mine credibilitate, să fii recunoscută ca o adevărată profesionistă în domeniul tău.

Cum vezi tu viața? Ce reprezintă ea?

Viața mi se pare o călătorie și o transformare permanentă. Pentru mine viața reprezintă schimbare. În fiecare minut, zi mă schimb și evoluez. În plus, viața înseamnă pentru mine bucurie. Chiar mă bucur în fiecare dimineață când am deschis ochii. Și mai reprezintă recunoștință pentru toate darurile pe care le-am primit!

Care crezi că e forța cuvintelor? Și care sunt cele mai „grele” cuvinte?

Forța cuvintelor este imensă. Recomand tuturor cu care interacționez să fie atenți ce fel de cuvinte folosesc. Să elimine din vocabular “o să”, “încerc”, “nu știu”, “nu pot”, etc. Cele mai “grele” cuvinte sunt cuvintele otravă, care ne omoară relațiile interpersonale.

Dă-ne câteva sfaturi despre cum ar trebui să procedem pentru a ne crește încrederea în noi, stima de sine?

Prima sugestie este să visezi din nou. Toți avem imaginație și putem face asta. Dacă nu visezi, nu ai cum să ai încredere în tine, pentru că nu folosești energia Universului!

A doua sugestie este să te vezi din ce în ce mai puternică. Toți evoluăm și întâlnim provocări pe acest drum al vieții. Însă dacă te vizualizezi fiind o femeie din ce în ce mai puternică, scapi de frica cauzată de aceste obstacole. 

A treia sugestie prietenească este să te gândești pozitiv la tine. Majoritatea ne criticăm, blamăm sau folosim alte strategii care să ne țină jos cu stima de sine. Fii blândă cu tine! Aceste sfaturi le-am cuprins în cartea mea nr. 2- Fii pe primul loc în viața ta! Ghid practic de autocunoaștere!

E bună și prea multă stimă de sine? Nu devenim prea încrezuți și uneori eșecurile ne pot doborî în acest caz?

Nu cred că putem spune că avem vreodata prea multă stima de sine. Stima de sine se întărește în fiecare zi, pentru că nu știi cum vei reacționa la un obstacol care apare în viața ta. E mereu benefic să ai “ceașca” stimei de sine plină. Ești încrezută când îți lași Ego-ul să te conduca! Stima de sine și ego-ul nu au ce cauta împreună, pentru că Ego-ul se poate alimenta din stima de sine și atunci apare aceasta stare de a te considera deasupra tuturor. E logic că atunci eșecurile te pot dărâma, pentru că îți lipsește stima de sine și energia minunată a Universului!

Gândirea pozitivă este un alt subiect la modă și în același timp controversat. Nu este periculos să fim 100% pozitivi? Temerile au și ele rolul lor, nu?

Eu asociez mereu gândirea pozitivă cu acțiunea pozitivă. Doar să gândim 100% pozitiv, nu ne ajută! E musai să acționăm ca să obținem rezultatele dorite.

Temerile vin să ne încerce, să vadă dacă ne-am făcut munca interioară (introspecția) și dacă suntem puternice. Toți oamenii au temeri, frici însă femeile puternice reușesc să le privească în ochi, să le conștientizeze și să meargă mai departe!

Care sunt persoanele de care e bine să ne înconjurăm și care sunt cele toxice de care trebuie să fugim? Cum le recunoaștem pe acestea din urmă?

E bine să te înconjori de oameni care îți umplu “ceașca” și e util să te îndepărtezi de cei toxici. Oamenii toxici sunt cei care te țin cu energia jos, care nu te susțin să evoluezi și îi recunoști simplu: după ce te-ai întâlnit cu ei, ai dureri de cap, senzații neplacute în stomac și stare de greață. Corpul tău te anunță să faci ceva pentru tine și să eviți acea persoană!

Povestește-ne puțin despre tine ca femeie: ce-ți place, de ce ești dependentă, care este plăcerea ta vinovată, cum reușești să rupi ritmul stresant al vieții.

Îmi place ca femeie să mă răsfaț cu masaj săptamânal, cu mersul la cosmetică și masaj facial, la manichiură/pedichiură, la coafor, la spa/înot. Plăcerea mea vinovata este meditația SILVA, pe care o practic de 10 ani. Sunt dependentă de lucrul cu oamenii. Mi-am luat momente departe de oameni și am perceput că așa nu îmi trăiesc misiunea vieții mele, care este aceea de a educa, motiva și inspira oamenii care vor să fie pe primul loc în viața lor!

Dacă tu ai fi un parfum, din ce ingrediente ar fi făcut? Dă-ne câteva exemple de arome. Și ce culoarea ar avea? Poți să-i dai și un nume?

Parfumul pe care l-aș creat ar avea culoarea roșie și s-ar numi “Passion” (pasiune, pentru că pun multă pasiune în munca mea cu oamenii). Ar avea ingrediente orientale, mușchi de stejar, pachouli și bergamont, ferigă. Parfumul meu preferat este musai să fie fresh și să mă facă să mă simt plină de pasiune și de viață!

Sper să te inspire interviul meu!

MS

PS: Mulțumesc revista Femeia!

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).