Intelegi de ce e important sa-ti hranesti nevoile tale?

februarie 3, 2018

Motto: “Foarte multi dintre noi petrecem atat de mult timp concentrandu-ne sa fim pe placul tuturor, preocupandu-ne de nevoile altora, pasandu-ne de ceilalti. Deseori este foarte important sa ii punem pe ceilalti pe primul loc si sfarsim prin a ne pune pe noi insine pe ultimul loc.” (Jo Ritchie)

Sa ai cursorul atentei indreptat spre nevoile personale este o decizie importanta pentru viata ta.

Asa cum bine spune si Jo Ritchie, partenera mea din UK, de multe ori ii pune pe ceilalti pe primul loc si sfarsim prin a ne pune pe noi insine pe ultimul loc.

Acesta este motivul principal pentru care am scris a doua mea carte “Fii pe primul loc in viata ta! Ghid practic de autocunoastere”.

De ce?

Sa ii educ pe oameni astfel incat sa aleaga sa se valorizeze pe ei si sa-si hraneasca nevoile lor, nu pe ale altora.

Merita sa-ti hranesti nevoile tale?

DA.

Pana acolo, haide sa vedem ce se intampla cand nu ai cursorul atentiei spre nevoile tale. Unde gresim fata de noi insine?

Iata 8 consecinte negative daca te plasezi pe ultimul loc in viata ta:

1. Apare starea de epuizare mentala.

Unii oameni gandesc prea mult inainte de « a exista » si sunt deconectati de sinele lor. Nu lupta pentru ei si traiesc in neadevar.

2. Lipsa de echilibru, armonie, de iubire de sine. Multi oameni nu se iubesc pe ei prima data. Isi canalizeaza energia doar pe altii, fara sa faca lucruri pentru ei insisi ca sa isi „incarce” bateriile. Insa cel mai grav este ca isi pierd increderea si stima de sine!

De aceea scriu acum cartea mea cu nr. 3, Curajul de a ma iubi. Calatoria de la « sufar, deci exist » la « ma bucur, deci exist », pentru a-mi oferi exemplu personal cum am ajuns sa ma iubesc pe mine prima data, inainte tututor! O calatorie interesanta insa plina de peripetii!

3. Lipsa de odihna (calitativa si cantitativa). Oamenii nu se odihnesc destul si astfel se condamna singuri sa nu se poata focusa pe nevoile lor. Oamenii au nevoie de momente gen « incarcarea bateriilor ». Fie ca este vorba de timp alocat pentru un surplus de energie prin somnul de dupa-amiaza sau timp de relaxare prin meditatie, yoga, rugaciune.

4. Intervine uitarea cand nu ai focus pe tine. Oamenii uita de ei si de placerile simple, de lucruri mici care le bucura sufletul. Se simt prinsi ca intr-o capcana. Uita sa aiba grija si de alte aspecte ale vietii si se axeaza doar pe cariera sau familie.

5. Traiesc vietile altora. E cumplit sa traiesti doar ca sa ii multumesci pe cei din jur, sa faci pe placul altora nu al nostru, sa vrei sa faci mult pentru altii si putin pentru tine zilnic.

6. Se implica prea mult in problemele celorlalti. Fiecare este responsabil de viata lui. Daca tu te ocupi de problemele altuia, acela nu mai are cum sa-si invete lectiile vietii sale si in plus, esti arogant, crezand ca tu poti sa le rezolvi pe toate!

7. Nu au un stil de viata sanatos. E important sa-ti faci timp sa gatesti mancare sanatoasa, sa faci sport, sa fii sincer cu tine ca nu poti controla tot pentru ca asta  inseamna stres permanent.

8. Ignoranta sinelui tau si perfectionismul. Isi ignora dorințele, sufletul, corpul, viata lor. Din dorinta multor oameni de a fi perfecti in tot ceea ce fac, uita de ei, crezand ca totul este musai sa fie facut acum. Tu decizi ce faci acum, nu altii!

Asa apare oboseala cronica, care nu dispare indiferent cate ore ai dormi. In momentul cand incepi sa tii cont si de tine, lucrurile se schimba cu 180 de grade !

Ce iti recomand din inima pentru a avea cursorul atentei indreptat spre nevoile personale?

 • Cauta echilibrul si armonia!
 • Opreste-te si lasa gandurile, pe alti oameni, ce dorinte/obiective ai!
 • Comunica-ti dorintele tale!
 • Respira!
 • Zambeste mai des!
 • Iubeste-te si iubeste-i pe cei dragi!
 • Ia-ti timp liber si momente de relaxare pentru tine !
 • Evita sa mai consumi multa energie pentru ceilalti!
 • Invata cum sa-ti dozezi nivelul de energie!
 • Ai grija de tine, de corpul tau, de mintea ta, de emotiile tale, de spiritul/sufletul tau!
 • Evita sa-ti pase de ceilalti mai mult decat de tine insuti!
 • Respecta-te pe tine!
 • Nu lasa epuizarea sa devina o obisnuinta pentru tine!
 • Fii pe primul loc in viata ta ! Alege-te pe tine primul, nu mai renunta atat de repede si de usor la tine!

Sa iti fie de folos constientizarile mele.

Mihaela Stroe

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).