Inca mai practici multitaskingul? Renunta imediat la el!

februarie 10, 2016

Motto: “Gandeste-te la multe lucruri, insa executa doar unul! Schimband rapid focusul intre o multitudine de taskuri, iti vei pierde productivitatea cu 40% si vei scade din coeficientul de inteligenta 10 puncte.” (Harvard Business Review)

Aceasta este un mesaj menit sa-ti creasca productivitatea in munca.

Si depinde de tine ce decizie iei dupa ce l-ai citit.

Sugestia mea prieteneasca este: Inca mai practici multitaskingul? Renunta imediat la el!

Studiez creierul uman si neuro-psiholigia de ceva vreme. Studiile cele mai recente ne arata clar ca noi, oamenii suntem programati de mama natura sa facem cate un singur lucru la un moment dat. 

Iar practicarea multitaskingului nu te va ajuta sa te concentrezu, pentru ca iti omoara legaturile dintre sinapse. Prin multitasking treci rapid de la o sarcina la alta, de multe ori de la ceva complex la o sarcina simpla, dupa care te intorci la un task complicat si…uite asa, iti vei zapaci creierul. 

Creierul tau este foarte destept. Functioneaza dupa principiul “Beneficii maxime, efort minim!” Daca ii pui sa jongleze intre taskuri cu dificultati diferite, ghici cum va cataloga aceasta aventura. “Mult efort!”

Si atunci intervin mecanismele inconstiente de supravietuire si apare astfel procrastinarea (amanarea), lenea, lipsa de chef, lipsa de idei etc. Si vei fi fortat sa faci o binemeritata pauza pentru a-si reumple rezervorul cu energie.

Solutia pe care ti-o recomand este sa faci un singur lucru important odata. Si ca sa alegi acel lucru important (care te duce cu un pas mai aproape de obiectivul tau personal sau profesional), iti recomand o intrebare de aur (o numesc si “intrebarea de 1.000 de puncte”) la care sa raspunzi zilnic atunci cand vrei sa-ti concentrezi energia in directia dorita de tine:

Care este cel mai important lucru pe care, daca l-as face ACUM, m-ar conduce catre un pas inainte spre obiectivul meu?

Sa nu-ti pui aceasta intrebare de constientizare este o mare greseala. Este vital sa ti-o adresezi cand ai un obiectiv de realizat. Sau o dorinta. Sau un vis.

Intrebarea te ajuta sa identifici concret care este actiunea specifica pe care o vei face imediat pentru a incepe sa te deplasezi spre obiectivul dorit de tine.

Alaturi de aceasta intrebare de aur, mai am inca una. Ea te va ajuta sa te verifici daca ai ales actiunea potrivita.

Care sunt beneficiile directe pe care le voi avea in urma acestei actiuni?

De ce este nevoie sa reflectez la beneficiile actiunii mele? La rezultatele pe care le voi avea in urma focusarii mele pe ceea ce este important pentru mine. Beneficiul tine de semnificatia pe care o are actiunea pentru mine. Iar creierul meu, cand stie clar care este semnificatia actiunii, se concentreaza pe punerea ei in practica.

Cel mai important lucru.

Actiune specifica.

Beneficii directe.

Toate 3 ma ajuta sa ma eliberez de tonele de ganduri inutile care imi trec prin minte si care ma fac sa-mi pierd concentrarea.

Astfel voi fi focusata pe ceea ce este important pentru mine, avand semnificatie pentru mine voi dizolva practic amanarea sau procrastinarea si imi voi hrani prioritatile mele, nu pe ale altora.

Spor la eliminarea multitaskingului si la focusarea pe prioritatile tale.

MS

PS: Daca nu ma crezi pe mine pe cuvant, asculta-l pe Deepak Chopra in video-ul de mai jos, vorbind despre liderii carismatici si multitasking:

https://www.youtube.com/watch?v=r5dNGfFWuKk

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).