Cum sa ai incredere in tine cu adevarat

ianuarie 12, 2016

Frica-2

Motto: Daca ai incredere in tine insuti, inspiri incredere altora.” (Goethe)

Iti aduci aminte daca in adolescenta TA primeai de la cei din jur cuvintele “Tu nu ai incredere in tine!” dure, ca un verdict? Eu da.

Imi rasuna foarte clar in minte si acum…erau in mare parte cuvinte rostite mai ales de profesorii mei, a caror meserie era sa chiar asta, sa ma indrume cum sa am incredere in mine.

Insa nimeni nu imi oferea si o solutie clara despre cum sa-mi intaresc incredere in mine. Doar reprosuri.

Si cu ele la purtator, eu ma ambitionam sa demonstrez ca sunt capabila sa fac lucrul X sau Y.

Cata frustrare acumulata! Cata energie pierduta! Astfel, am inceput din clasa a-X-a sa studiez psihologia ca sa inteleg cum functioneaza fiinta umana. Si imi aduc aminte si acum ca, in interiorul cartii de psihologie de atunci, scria cu litere de-o schiopa “Cunoaste-te pe tine insuti!” 

54540_5_1410100025

Asa am pornit pe calea increderii in sine, cum se obtine increderea in sine si cum pot eu, o adolescenta de doar 16 ani, sa ma cunosc mai bine pe mine.

De aceea, aici, pe blogul meu, am dorit sa creez o platforma experientiala prin care oamenii sa afle lucruri utile despre ei insisi, despre mintea lor exceptionala, despre cum pot sa aiba incredere in sine, stima de sine, iubire de sine, cum pot sa fie pe primul loc in viata lor si mai ales, sa traiasca in armonie cu ei.

Acest mesaj este pentru tine, cititorule, care printr-o intamplare nefericita, ti-ai pierdut increderea in propriile forte si simti ACUM ca:

  1. Iti este teama sa vorbesti in public?
  2. Nu ai curaj sa tii o prezentare de afaceri in fata colegilor?
  3. Iti teama sa spui “NU” sefului tau ca sa nu te dea afara?
  4. Cand mergi la interviu, tremuri, ai palmele stranspirate, ai vocea stinsa si nu stii cum sa te vinzi?
  5. Iti pierzi increderea in tine dupa orice esec?
  6. Esti perfectionist/a si iti tai aripile singur/a?
  7. Iti lipseste puterea interioara pentru a intrerupe o relatie toxica pentru tine?

Retine aceste 7 intrebari de verificare a starii tale actuale, pentru ca iti vor fi de folos. Da, toate acestea se pot depasi in momentul in care tu constientizezi ce anume iti provoaca acum neincredere in TINE si te analizezi fara menajamente. 

De aceea, doresc sa impartasesc cu tine, in acest mesaj, un principiu simplu, care sa ghideze sa faci pasul inainte catre cresterea increderii in tine.

54542_7_1410100026

Principiul este: Prima data, ai incredere in TINE! Daca tu nu ai incredere in tine, cum pot ceilalti sa aiba incredere in tine? Cum pui in aplicare acest principiu? Prin constientizare si schimbare in directia dorita de tine.

Cel mai valoros castig pe care il am in prezent este obiceiul de a fi din ce in ce mai constienta de mine in viata de zi cu zi, incepand cu corpul (cel mai usor de observat), continuand cu gandurile si apoi cu emotiile (partea mai subtila).

Constientizarea nu este doar o actiune pe care o faci cu sinele tau autentic, ci este mai degraba o atitudine care se naste intr-un mod spontan cand traiesti in prezent, in armonie cu valorile si principiile tale de viata.

Inainte de a incepe orice proces de schimbare, ai nevoie de auto-motivatie, sa stii ce vrei, sa stii ce nu vrei si in ce directii clare ai vrea sa ai incredere in tine. De aceea, iti propun un exercitiu de constientizare:

Scrie pe o lista care sunt resursele tale interioare pe care le bazezi in acest moment.

Sa iti dau cateva exemple:  ambitia („care te face sa nu te opresti niciodata”), curiozitatea, minte structurata, proactivitate, optimism (“sigur o sa reusesc”), competenta (“stiu ce am de facut in domeniul X”).

Scrie pe hartie ce vrei sa obtii ca beneficii cand iti vei recapata increderea in tine (ce iti doresti?).

Sa iti dau cateva exemple:

– Vreau siguranta pe termen lung (majoritatea femeilor isi doresc asta),

– Vreau recunoastere,

– Vreau rezultate concrete care sa ma multumeasca pe mine (stare de bine cu mine, de echilibru interior, de pace si armonie),

– Vreau ca ceilalti sa aiba incredere in mine mai usor, de la prima intalnire,

– Vreau sa obtin clientii pe care eu simt ca ii merit pentru munca pe care o fac.

Scrie pe hartie acum ce NU vrei sa mai existe in viata ta (lucruri care sunt declansate de pierderea increderii in fortele proprii).

Sa iti dau cateva exemple:

– Sa nu ma mai critic atat de mult pe mine,

– Sa nu ma las doborat/a de esecurile intalnite pe drumul vietii mele,

– Sa astept sa treaca timpul insa sa nu fac nimic pentru mine,

– Sa dispara lenea si lipsa de vointa,

– Sa depasesc nevoia mea exagerata de confort

Fa o lista cu cel putin 3 modele “Asa DA!” pe care tu le admiri pentru increderea lor in fortele proprii si scrie pentru ce anume le preferi.

Lista mea “Asa DA!”:

  1. Joe Navarro: seriozitate, atitudine pozitiva fata de propria persoana, cel mai bun profiler american;
  2. Marie Forleo: pasiune, entuziasm, perseverenta de a-si urmari scopurile;
  3. Daniel Bichis: evolutie continua, usurinta de a transmite informatii compleze celorlalti, optimismul.

Alege din aceasta lista de atribute cel putin 3 pe care sa ai focus in urmatoarele 30 de zile pentru a le dezvolta, integra in interiorul tau si a culege apoi “roadele” muncii tale cu tine.

Aleg ca in urmatoarele 30 de zile sa am focus constant pe: seriozitate, perseverena de a-mi urmari scopurile, optimism.

Acum apuca-te de treaba. Ia pe rand intrebarile si pune raspunsurile tale in scris.

Daca vrei sa imi trimiti modul in care tu ai rezolvat acest exercitiu si sa iti dau sugestii despre cum ai putea sa ajungi mai repede acolo unde iti doresti, lasa-mi un mesaj pe adresa mea de email contact@mihaelastroe.ro.

Te imbratisez si te incurajez sa ai incredere maxima in tine,

MS

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).