Cat de bine este sa fii atent la comunicarea nonverbala a copilului tau?

aprilie 23, 2014

iStock_000016072653_SmallMotto: „”Atunci cand incercam sa ne instruim copiii despre totul din viata , ei ne invata ce este viata.” (Angela Schwindt)

Sunt mamica directa a unui baietel de 5 ani si 7 luni pe nume Filip (si in plus sunt mamica indirecta a unui alt baietel de 11 ani si 7 luni, pe nume Matei). Pentru mine este o provocare continua sa imi pun in echilibru viata profesionala (de trainer, speaker si coach) cu cea de familia. Cum fac asta? Mi-am propus sa petrec timp de calitate cu familia mea in fiecare zi si pentru asta m-am disciplinat, imi setez clar care imi sunt prioritatile zilei. Ce nu lipseste din programul meu zilnic (cand sunt la casa noastra din Sibiu) este sa ne plimbam in fiecare seara cu copiii timp de o ora cel putin. Ne prinde bine tuturor!

Aparitia lui Filip pentru mine este cea mai mare realizare a mea. Pe langa mandria si bucuria de a fi mama, Filip m-a invatat in cel mai natural mod posibil cat de importanta este comunicare nonverbala. Am trait in direct tot ceea ce eu invatasem din carti. Cum asa? Inca din burtica, mi-a aratat degetul mare ridicat in sus (gestul „thumb up”) si mi-a demonstrat ca acest tip de comunicare este posibil inca dinainte de nastere.

De ce este importanta comunicare nonverbala intre parinti si copii? 
Pentru ca este primul limbaj pe care copiii il vorbesc cand se nasc si totul se percepe prin miros, atingere, zambet. Se spune ca un bebelus la doar cateva ore de la nastere isi poate percepe mama datorita mirosului acesteia. Mirosul este un semnal nonverbal extrem de important. Dupa primele luni ale bebelusului, mama invata prin propria sa experienta cate tipuri de plansete are bebelusul sau, cand se simte bine sau nu, cand ii este cald sau rece…etc…doar uitandu-se la anumite gesturi, grimase, expresii faciale ale bebelusului.

Ce anume ne pot arata gesturile copiilor?
Cred ca prima lectie din comunicarea nonverbala pe care un parinte trebuie sa o stie este urmatoarea: Ce gesturi foloseste copilul sau pentru a arata starea de confort (starea de bine)? Ce gesturi foloseste copilul sau pentru a arata starea de disconfort (starea de stres)? Ce gesturi foloseste copilul sau pentru a arata intentiile sale? Nu este o regula generala aici, pentru ca fiecare copil este unic, original si irepetabil.

Un anumit gest, spre exemplu sugerea degetului, este facut de copil pentru calmarea sa. Alti copii folosesc pentru calmare suzeta sau o paturica moale pe care o tin langa ei. Sunt gesturi prin care se pompeaza endorfine in creierul lor. Pe masura ce copilul va creste, el se va adapta si va gasi alte modalitati de calmare si de depasire a situatiilor stresante, cum ar fi spre exemplu, folosirea gumei de mestecat, linsul buzelor, muscatul creioanelor, joaca cu parul, atingerea lobului urechilor, etc.).

Repet pentru parinti sa invete prima lectie mentionata. Ii va ajuta enorm sa isi inteleaga copiii. Intotdeauna nevoile copiilor, sentimentele, gandurile si intentiile vor fi exprimate prin semnale nonverbale. Spre exemplu, un copil caruia nu ii place mancarea isi va tuguia buzele. Sau pupilele bebelusilor se dilata imediat ce mama lor intra in raza lor vizuala.

Ce ar trebui sa facem ca sa avem o comunicare nonverbala corecta, chiar frumoasa cu copilul nostru?

In primul rand, comunica cu copilul tau prin atingere. Nevoia de atingere este una fundamentala pentru orice copil, iar tu ca parinte ai aceasta capacitate. Fii mereu pe faza cand copilul tau iti semnalizeaza ca are nevoie de atingerea ta. Imbratiseaza-l cat de des poti. Tine-l de mana. Ofera-i mangaieri pe cap sau in zonele sale preferate inainte sa adorma. Prin mici gesturi de atingere, facute sistematic in fiecare zi, pui bazele unui viitor adult cu inteligenta emotionala crescuta.

In al doilea rand, cred sincer ca fiecare parinte este dator sa invete felul in care comunica nonverbal copilul sau. Este responsabilitatea parintelui sa culeaga informatiile nonverbale pe care copilul sau, in cel mai sincer mod, i le ofera. In plus, parintele este dator sa isi invete propriul copil ce inseamna o comunicare nonverbala eficienta. Sunt cel putin zece arii ale comunicarii nonverbale: expresii faciale, gesturi, atingere, contact vizual, miscarile corpului, utilizarea spatiului, postura, artefactele (hainele, bijuteriile, stilul parului etc.), tonul si volumul vocii, utilizarea timpului

Ar trebui ca de mici sa-i invatam pe pitici cat de importanta este comunicarea nonverbala? Ne poti da cateva exemple de cum am putea sa-i invatam si la ce ar fi util?

At fi bine sa incepem sa ii invatam pe copii despre comunicarea nonverbala din momentul in care sunt capabili sa inteleaga, adica in jurul varstei de 2 ani. Cel mai important este sa-i invata ca ei sunt mereu in controlul corpului lor si sunt responsabili de mesajele pe care le trimit (care de multe ori sunt la nivel inconstient).

La varstele mici este important sa ii invatam cum arata o persoana prietenoasa si de incredere (spre exemplu, care are capul sus, privirea inainte, postura dreapta a corpului, mers ferm, zambet adevarat), fata de o persoana trista si neprietenoasa (spre exemplu, care are umerii cazuti, tristete pe fata, colturile fetei cazute, lipsa de energie in actiuni, etc.). Copii simt toate aceste semnale nonverbale. Rolul nostru ca parinti este doar de a le atrage atentia asupra lor si sa ii ajutam sa le verbalizeze.

Eu fac cu copiii urmatorul joc: iau diverse contexte (locuri in care mergem, persoane etc.) si ii pun sa observe care sunt indiciile nonverbale pentru supunere, sau timiditate, sau lipsa de interes, cooperare, incredere, dezacord, sau furie. La inceput vor observa un indiciu maxim doua, insa treptat prin exercitiu isi vor putea sa isi dea seama de mai multe.

Cred ca cel mai util este sa ii invatam cum sa faca o prima impresie pozitiva cand merg undeva. Sa ii invatam cum sa intre intr-o camera, cum sa dea mana, cum sa se imbrace adecvat acelui context, cum sa zambeasca si sa stea cu spatele drept.

In loc de concluzie

Descifrarea mesajelor nonverbale poate face diferenta intre a avea sau nu succes in viata, deoarece mare parte din comunicare este nonverbala. Cu totii percepem semnalele nonverbale intr-un mod instinctiv, atat parintii cat si copiii. Trebuie doar sa le dam importanta si, daca simtim ca ceva nu este in regula, sa devenim mai atenti si sa aflam ce se ascunde acolo. Indemnul pentru parintii este simplu: Invata-i pe copiii tai sa zambeasca sincer! Zambetul sincer este clar o reteta de succes!

*Am scris acest articol pentru a sustine site-ul http://smartandhappychild.ro/cat-de-bine-este-sa-fii-atent-la-comunicarea-nonverbala-copilului-tau/ 🙂

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).