[Articol] Picioarele te tradeaza!

iulie 30, 2015

obama1

Oricât de mult te-ai strădui să-ți controlezi tonul vocii, mimica sau postura corpului, în unele situații picioarele te dau de gol.

Mihaela Stroe, expert în comunicare nonverbală si singurul roman antrenat personal de fostul agent FBI, Joe Navarro, ne explică de ce picioarele nu pot fi convinse să mintă cu sânge rece și ne ajută să descifrăm mesajele celor mai comune poziții.

Experți în interpretarea limbajului corpului suntem aproape toți, însă ne limităm să observăm doar partea de sus a corpului, decodificând aproape inconștient mesajul. Joe Navarro susține că picioarele sunt cele mai sincere părți ale corpului, pentru că nu avem aproape deloc control conștient asupra lor.

Ele transmit informații valoroase despre ce simțim, gândim și intenționăm să facem. „Cercetările științifice din ultimii ani au arătat un lucru interesant: cu cât o parte a corpului este situată mai departe de creier, cu atât suntem mai puțin conștienți de ce anume transmitem la acest nivel“, completează Mihaela Stroe.

Lipsa de mișcare a picioarelor poate semnala că respectivul minte, dar poate însemna  că e şi tămător, timid ori precaut. Află mai multe despre ce mesaje pot transmit picioarele.

4 semnale pe care le transmit picioarele

Semnale de confort – un exemplu sunt picioarele vesele (happy feet). De obicei, le vedem la copii, însă și la adulți, când se bucură de ceva. Când primim un cadou, o veste bună, inconștient, ne ridicăm picioarele de la nivelul solului, țopăim.

Semnale de disconfort – apar când nu ne simțim bine în acea situație. Putem observa retragerea picioarelor când nu ne convine ceva, reorientarea vârfului piciorului dinspre persoana respectivă în altă parte când vrem să scăpăm de ea sau încrucișarea gleznelor.

Semnale de încredere în noi înșine – când avem încredere în noi, picioarele sunt pe podea, ușor depărtate, la o distanță egală cu cea a umerilor. Dacă unul dintre picioare este înainte, suntem siguri pe ceea ce spunem.

Semnale de intenție – ale noastre sau ale persoanelor din fața noastră. Un exemplu ar fi într-o întâlnire, în momentul în care se spune ceva și suntem de acord cu acea părere, fără să vrem (inconștient), schimbăm direcția picioarelor spre interlocutor. Dacă nu suntem interesați, le orientăm spre ușă sau în altă direcție, ca o consecință că nu ne convine acel lucru.

Cele mai comune poziții și mesajele lor

Înainte de a interpreta fiecare mișcare sau poziție a picioarelor, este important să ținem cont de contextul în care au loc, pentru că semnificația se poate modifica. Începe să fii mai conștientă de cum stai cu picioarele în anumite situații și observă emoțiile pe care le ai!

Picioarele depărtatela nivelul umerilor

De obicei, oamenii cred că au umerii mai lați decât sunt în realitate și depărtează prea mult picioarele când li se spune, de exemplu, la gimnastică, „până la nivelul umerilor“. Poziția cu picioarele ușor depărtate este de forță, putere și încredere. S-a constatat că persoanele care adoptă această poziție într-o negociere, indiferent dacă stau pe scaun sau în picioare, au mai multe șanse se obțină ce-și doresc.

Picioarele mult depărtate

Este o poziție predominant masculină și arată autoritate, putere și dominanță. Un exemplu bun în acest sens ar fi poziția picioarelor președintelui Putin, când ține un discurs în fața națiunii.

Cu un picior în față

Această poziție arată autoritate, un statut ridicat, încredere în sine și atrage atenția asupra mesajului pe care vrei să-l comunici. Vârful orientat către cineva arată clar simpatia/interesul pentru acea persoană. În schimb, când vrem să plecăm, orient`m piciorul înspre ieșire.

Picioarele încrucișate

Această poziție are semnificații diferite în funcție de sex. La bărbați, poate însemna protejarea masculinității, iar la femei, că accesul la ea este interzis, fie că sunt persoane introvertite ori n-au încredere în sine. Alte teorii spun că ținem picioarele încrucișate când ne simțim confortabil (dar totul este să ne dăm seama ce simțim în interiorul nostru) sau când analizăm interlocutorul (dar să verificăm și alte mesaje nonverbale ale confortului).

Cu gamba/glezna peste genunchi

Și aceasta este o poziție predominant masculină și arată încredere în sine. Femeile o folosesc extrem de rar, dar semnifică același lucru.

Picior peste picior

De cele mai multe ori, femeile aleg această poziție pentru a sta confortabil, dar și pentru că este una elegantă pentru o femeie. Ai putea observa dacă, de regulă, pui dreptul peste stângul sau invers. Partea dreaptă a corpului este coordonată de emisfera stângă, cea a logicii și raționalului, pe când partea stângă este legată de intuiție și emoție. Observând care este poziția ta predilectă, ai putea să devii mai conștientă dacă reacțiile tale sunt raționale sau mai degrabă emoționale.

Poziția picioarelor în grup

Este suficient să ne uităm la direcția vârfurilor picioarelor celor care stau de vorbă și observăm ușor dacă sunt pe aceeași lungime de undă sau ba. Cei interesați unii de alții vor avea vârfurile picioarelor îndreptate unii spre alții. Cei care nu sunt intersați de anumite persoane  îndreaptă piciorul spre exterior, arătând că nu se simt confortabil în acel context.

Limbajul tocurilor

Tocurile înseamnă feminitate, eleganță și sunt un vector al senzualității. Picioarele par mai tonice pe tocuri, dau senzația de sănătate și fertilitate. În plus, tocurile accentuează arcuirea spatelui și pun în evidență posteriorul, fiind un mijloc de atracție. Însă e bine să avem grijă la înălțimea tocurilor, pentru că ne afectează sănătatea. Un toc de
5 cm este o dimensiune cu care poți face furori fără dureri de coloană.

Atenție la mincinoși!

Picioarele te pot trăda când încerci să ascunzi adevărul. „În timpul unor interviuri, spre exemplu, când îi puneam o întrebare candidatului la care el nu avea un răspuns sincer, fără să-și dea seama, își retrăgea picioarele, ca și cum ar fi vrut să ascundă adevărul. Observam retragerea picioarelor și puneam întrebări cât mai amănunțite pentru a afla adevărul“, povestește Mihaela Stroe.

Are și un truc pentru cei care susțin un interviu: „Pentru a-ți crește șansele, ar fi bine să stai cu spatele drept, capul sus, să nu ții umerii aduși în față. Toată talpa pe podea arată seriozitate, credibilitate și încredere în forțele proprii. Evită să te bâțâi sau să-ți freci palmele de picioare, fiindcă este un semn de nervozitate.“

Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).