[Articol MS] Ce spun eu, ce spune corpul meu

iunie 24, 2015

 

congruent-circles

Motto: „Uneori, transmitem un mesaj prin cuvinte si cu totul altceva prin postura si mimica”. (Revista Femeia, Iulie 2015)

Zilele trecute, eram intr-o sedinta de simulare de interviu pentru o pozitie de top management cu o clienta, cand mi-am dat seama ca ceva nu este in regula. Limbajul corpului ei imi indica, in mod evident, o incongruenta intre ceea ce se comunica prin cuvinte si ceea ce corpul exprima.

Cand vorbea despre realizarile sale profesionale avea o postura dreapta, privirea era inainte, folosea palmele deschise pentru a puncta ceea ce spune, vorbea rar si transmitea o imagine credibila.

780792_xxl

Insa, cand am inceput sa pun intrebari suplimentare despre familia sa, postura i s-a schimbat in timpul simularii: umerii erau aplecati in fata, colturile gurii erau lasate, privirea era infricosata, iar gesturile cu mainile erau la nivelul barbiei. Parea ca este inghetata de intrebarea mea…

780840_xxl

Curioasa din fire, la finalul simularii, am rugat-o sa-mi spuna ce era atat de special legat de familia sa, incat o determina sa isi schimbe total postura. De ce? Pentru ca, limbajul corpului sau nu era pe aceeasi lungime de unda cu ceea ce spunea prin cuvinte, de fiecare data cand se gandea la familia sa.

Abia atunci doamna a avut curaj  sa se uite in ochii mei si a recunoscut ca nu era pregatita sa aiba un copil in acel moment al carierei sale. Cariera era pe primul loc in viata sa!

Asa cum scriu in cartea mea, “In Armonie cu Mine!”, atitudinea fata de propria persoana se afla pe primul loc in topul alegerilor recrutorilor, in procesul de selectie pentru pozitii de top management. In urma cercetarilor mele am constantat ca in majoritatea situatiilor, congruenta are un rol principal in crearea unei impresii pozitive.

Cand comunici congruent la nivel verbal si nonverbal, mesajul transmis devina marca ta. Te remarci pozitiv. Si cand nu exista conguenta intre ce transmiti prin cuvinte si ce exprimi prin corpul tau, te remarci. Insa negativ. Retine: ai o singura sansa sa faci o prima impresie pozitiva!

Cum folosim congruenta in avantajul nostru? Iata cateva sugestii:

  1. La nivelul vocii:

– Pronunta cuvintele clar

– Fa pauze intre cuvinte si o pauza mai lunga la finalul propozitiei

– Controleaza-ti fluxul cuvintelor

  1. La nivelul cuvintelor: 

– Foloseste cuvinte care arata ca esti o persoana de actiune (in special verbe)

– Gandeste-te ce cuvinte te reprezinta pe tine ca persoana

– Foloseste cuvintele pentru a informa cine esti, nu pentru a convinge cine esti

  1. La nivelul corpului:

– Contact vizual direct (limitarea pe cat posibil a clipirii)

– Gesturi cu palma orientata in sus

– O postura dreapra, cu greutatea distribuita pe ambele picioare si varfurile picioarelor indreptate inainte

Pune in aplicate cele noua sugestii. Doar asa vei constientiza ca prin congruenta la nivel verbal si nonverbal poti sa stabilesti o legatura profunda, autentica cu persoana din fata ta. Astfel vei crea o relatie de comunicare.

Congruenta are si rolul de a relaxa mintea si s-a constatat, ca atunci cand mintea este relaxata, persoana se simte in siguranta. Iar siguranta va declansa increderea, care sta la baza stabilirii unei relatii solide.

Am dedicat subiectului congruentei verbale si nonverbale un capitol intreg in cartea mea “In Armonie cu MINE!” tocmai pentru a scoate in evidenta importanta acesteia pentru a face o prima impresie buna.

Fii atent ce spui TU si ce spune corpul TAU! Intotdeauna, corpul vorbeste primul!

*Acest articol a fost publicat in revista Femeia, in editia Iulie 2015.

MS

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).