[Articol] Am nevoie de un mentor si nu stiu cum sa-l gasesc…

septembrie 20, 2016

2015-joe-navarro-headshot

Motto: “Un mentor adevarat, te sustine sa te “construiesti” prin faptul ca “iti umple ceasca” cu actiuni sugerate care te dezvolta personal si profesionat.” (Mihaela Stroe)

Recent, unul dintre clientii mei, Andrei, mi-a scris cuvintele: „Am o problema care ma framanta de catva timp si stiu ca tu ai trecut deja prin aceasta etapa.  Am nevoie de un mentor si nu stiu cum sa-l gasesc. Tu cum ti-ai gasit mentorul?” 

Este o intrebare excelenta si m-am decis sa iti dezvalui si tie prin acest articol cum mi-am gasit mentorul, pe Joe Navarro.

Cred ca cel mai important lucru, atunci cand iti cauti un mentor, este sa stii foarte clar in ce directie vrei sa te dezvolti. Eu in anul 2003, cand Joe m-a contactat, stiam foarte clar ca imi voi urma dezvoltarea profesionala (doctoratul) in domeniul comunicarii nonverbale. Alesesem deja asta din 2001 si acum era musai sa aprofundez, alaturi de un adevarat profesionist!

Am cautat pe internet atunci cateva referinte despre comunicare nonverbala si am gasit un dictionar minunat, conceput de un antropolog renumit american David Givens. David este autorul celor 3 carti din fotografia de mai jos:

captura%cc%86-de-ecran-din-2016-09-18-la-15-02-39

Dupa ce l-am rasfoit si mi-am dat seama cat este de valoros, am sunat o prietena la era la Washington, sa-mi cumpere “cartea” lui David Givens. Nu stiam la acea vreme ca poti scrie carti online! Prietena mea a cautat “cartea” in mai multe librarii si negasind-o l-a sunat pe autor. In America e chiar ok sa vorbesti direct cu autorul si sunt de obicei foarte deschisi!

L-a sunat pe David Givens si i-a spus ca este o persoana in Romania care vrea “cartea” pentru a i-o traduce. Asta era intentia mea, sa o traduc pentru a avea acces la ea cat mai multi romani. David i-a spus ca este un dictionar online, care este gratuit pentru toata lumea, insa cu toate astea poate sa ii scrie direct persoana.

Eu, din fire proactiva, i-am scris lui David, i-am spus cine sunt si ce interese de studiu am si am intrat asa in legatura directa. A doua zi, am primit un email de la Joe Navarro, prieten cu David Givens (asa s-a prezentat), care dorea sa il ajut cu un studiu empiric despre comunicarea nonverbala in sud-estul Europei. Nu stiam atunci ca tocmai isi incheiase cariera de agent FBI!

Si de atunci am ramas in contact permanent, Joe fiind mentorul meu pe analiza comportamentala si eu fiind un invatacel asiduu.

Am dorit sa-ti relatez experienta mea, pentru a extrage cele 3 lucruri esentiale atunci cand iti doresti un mentor:

1) Sa stii clar in ce directie vrei sa te dezvolti;

2) Sa actionezi in acea directie (sa cauti referinte, resurse, sa fii la curent cu tot);

3) Sa sa alegi o persoana care sa fie mentorul tau doar daca are experienta relevanta in acel domeniu (ca sa poti invata de la cei mai buni).

Joe avea la acel moment (in iunie 2003) peste 25 de ani experienta ca agent FBI, fiind unul din fondatorii Diviziei de Analiza Comportamentala din FBI si specializandu-se pe comunicare nonverbala in detectarea teroristilor si spionilor.

Adica, l-am ales pe el ca mentor pentru ca este cel mai bun “criminal profiler” (analist comportamental) din ultimii 100 de ani ai FBI-ului! Am intuit la inceput ca este un excelent profesionist, dupa modul in care a comunicat cu mine si cum m-a invatat ce stie el. Cu foarte multa rabdare!

poză_16-270x270

Este, de departe, cel mai bun “feedforwarder” (om care foloseste tehnica “privitului inainte”) si este personajul principal in capitolul al 4-lea al cartii mele “Fii pe primul loc in viata ta!” unde vorbesc pe larg despre ce inseamna procesul de “feedforward” si cum a procedat Joe cu mine pentru a ma sustine in dezvoltarea mea personala si profesionala. 

Suntem obisnuiti cu “feedback”, o evaluare care ni se face despre un lucru/un fapt care ni s-a intamplat in trecut, asupra caruia nu mai avem nicio influenta. Iar “feedforward” e despre viitor, pe care il putem modifica cu usurinta, care te sustine sa evoluezi si este foarte constructiv! 

Eu ma consider o privilegiata pentru ca din 2003 sunt incurajata pe calea dezvoltarii personale si profesionale de Joe Navarro (in poza de mai sus am primit de la el cartea sa „Dangerous Personalities„). De cate ori am vreo idee sau vreun produs pe care doresc sa il lansez, Joe este prima persoana cu care discut si ii cer ghidare. Recunosc ca au fost si momente cand m-a tras de maneca sa nu gresesc, si bine ca a facut asta, pentru ca altfel as fi persistat in greseala mea. 

Insa faptul ca Joe mi-a aratat o alta perspectiva, m-a ajutat sa economisesc timp pretios si sa fac actiunile corective. Asa se naste excelenta! Cand am avut ocazia de a traduce in limba romana cea mai renumita carte a sa pe Amazon „What Every Body is Saying„, am acceptat imediat. Chiar daca eram insarcinata cu Filip in luna a7a!

1175

Vestea buna este ca Joe este alaturi de mine in evenimentul de pre-lansare a cartii mele “Fii pe primul loc in viata ta! Ghid practic de autocunoastere”, care va fi sub forma unui Mega Webinar Online in data de 30 septembrie 2016, intre orele 19.00- 20.30!

Joe este invitatul special din America si mi-a spus ca isi doreste sa ma sustina in pre-lansarea acestei carti si ca este mandru de realizarile mele! Chiar nu se astepta sa scot a doua carte atat de repede!

fb-cover-mega-webinar-online_phd

Alaturi de Joe, am si alti invitati speciali pe care poti sa ii descoperi AICI, unde gaseste si detaliile pentru a te inscrie la acest Mega Webinar Online. Te astept cu mare drag!

Tu ce mentor ti-ai ales si pe baza caror criterii? Astept raspunsul tau mai jos la rubrica comentarii!

Te astept cu mare drag si emotie la Mega Webinar Online,

MS

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).