Cum susținem emoțional oamenii-cheie din echipă în vremuri incerte?

mai 28, 2025

În sesiunile mele de executive coaching, 99.9% din liderii cu care lucrez mi se “confesează”… că își doresc echipe stabile și performante pentru a naviga cu încredere în oceanul incert al contextului economic actual. Și în acest articol doresc să-ți împărtășesc de ce e important să avem focus în următorii 5 ani pe a construi “stâlpi emoționali” în echipe.

Dacă ești lider, te-ai întrebat vreodată cine sunt oamenii pe care te poți baza că își duc treaba la bun sfârșit?

Care este profilul celor care trag mereu echipa înainte?

Din experiența profesională de 23 ani ca profiler în business, iată în continuare câteva criterii comportamentale pe baza cărora să le faci o evaluare rapidă…în 10 minute.

Oamenii-cheie sunt cei în care ai încredere, care sunt loiali echipei și companiei, au o setare mentală de contribuție, se implică proactiv deoarece cred în ceea ce fac și nu acționează doar din obligație, oferă cu generozitate idei, soluții, chiar sprijin moral celorlalți. Și îi remarci ușor deoarece sunt singurii care rămân ancorați în realitate și lucizi în contextele volatile.

Știu ce gândești și da, ai dreptate. Par puternici, autonomi, indestructibili…Însă asta nu înseamnă că ei nu au propriile vulnerabilități. Sunt și ei tot oameni. Și pot fi primii care obosesc emoțional dacă simt vreo secundă că liderul nu le recunoaște efortul și/sau nu le pune la dispoziție un spațiu de siguranță psihologică și motivare.

Dragă Lider, tu ai un rol foarte important pentru echipă- TU ești ancora LOR de stabilitate și de aceea te invit să-ți aduci aminte că oamenii-cheie așteaptă de la tine:

  1. Siguranță– Să știe că se pot baza pe tine pentru susținere morală;
  2. Claritate– Să știe care e rolul lor și să-i informezi pe cei din jur cât mai clar care sunt responsabilitățile lor, fără a cauza confuzii, invidii;
  3. Recunoaștere și Sens– Să îi faci să simtă concret că munca lor contează pentru echipă/companie și “de ce” să continue alături de tine, chiar dacă provocările sunt imense.

Te întrebi cum poți să acționezi pentru a-ți susține emoțional oamenii-cheie, mai ales în aceste vremuri destul de incerte? Stabilitatea lor emoțională sau ca să folosim un termen mai prețios “reziliența emoțională” e cheia succesului în momente cruciale de viață.

Vorbesc deschis cu tine, dragă lider, pentru că tu ai nevoie în primul rând de această reziliență (este declarată competența principală a secolului 21), adică să ai capacitatea de a-ți recunoaște emoțiile, a le procesa matur și de a acționa din claritate, nu din frică, despre a rămâne în prezent pentru a răspunde și nu a reacționa emoțional la stimulii care vin din mediul profesional, fiind conectat/ă cu Sinele tău Autentic, chiar și în mijlocul furtunii.

Ce presupune stabilitatea emoțională a oamenilor-cheie? E util tu, ca lider de echipă, să știi cum să creezi cu ei o conexiune reală, autentică, adică să nu le pui doar întrebări seci, ci întrebări despre cum se simt în acel context, să le oferi spații sigure în care ei își pot exprima, procesa și regla emoțiile legate de un anumit context profesional – fără teama de judecată, etichetare sau consecințe.

E necesar să fii un lider transparent, care știe să le ofere recunoaștere constantă, autonomie pentru luarea de decizii, încredere și mai ales un sprijin activ. Fie ești tu catalizatorul sprijinului moral, fie le oferi un coach care să îi ghideze în gestionarea furtunilor emoționale.

Închei cu câteva gânduri simple. Am studiat științific peste 2 decenii creierul emoțional și mecanismele sale de reglare. Orice om care vine la muncă are la purtător creierul său emoțional. Zilnic. Liderii au nevoie certă să învețe cum să procedeze și să comunice eficient cu oamenii lor cheie, mai ales să nu le ignore semnele de epuizare emoțională.

Reducerea tensiunii interne și crearea unei stări de claritate emoțională sunt esențiale pentru ca omul-cheie să poată reveni rapid la echilibru și funcționare optimă.

Oamenii-cheie sunt pilonii stabilității, iar liderul este cel care, împreună cu ei,  cot la cot, construiește reziliența întregii echipe.

Avem nevoie de lideri de echipă care să fie capabili să creeze un mediu de lucru în care oamenii-cheie vor putea să rămână sănătoși, motivați și rezilienți, pe termen lung. Datoria mea este să îi fac pe lideri conștienți de noua lor misiune și să ma asiguir că sunt pregătiți pentru ea.

Te invit să te conectezi cu mine pe LinkedIn și să intrăm în contact pentru a afla mai multe despre reziliența emoțională, inteligența nonverbală și impactul lor în leadership.

Mihaela Stroe PhD

Profiler & Coach pentru Transformare la Nivel de Identitate

https://www.linkedin.com/in/mihaelalilianastroe/

PS: Vorbesc pe larg despre acest subiect la Business Days Timisoara, in 18 iunie 2025. Te invit la conferinta!

Lasă un comentariu aici

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vrei să lucrăm împreună?

Transformational coaching program

Este un program intensiv de coaching de grup cu durata de 14 săptămâni care te va elibera de convingeri limitative și blocaje emoționale. Dacă amâni ceea ce este important pentru tine, dacă nu ai timp, focus sau energie, nu știi ce vrei cu adevărat și nu ai încredere în tine, atunci acest program este pentru tine. Fiecare săptămână include o sesiune de coaching de grup, 5 lecții video și teme zilnice de transformare (de luni până vineri).