Ajutor! Seful meu este autoritar!!!

Motto: „Subordonarea nu inseamna servitute, asa cum autoritatea nu inseamna tiranie.” (Charles Maurras)

Poate multi dintre voi folosesc acest strigat de ajutor, de cele mai multe ori in interiorul lor pentru ca nu au curajul sa-l afirme cu voce tare.

De ce? Deoarece stilul de management adoptat de sefii vostri actuali este autoritar: unii sefi se asteapta ca membrii echipei lor sa faca exact ceea ce le spun ei si nu permit discutii sau negocieri asupra sarcinilor ce trebuie realizate.

Spre exemplu, un sef autoritar iti spune cum sa faci un anumit raport. Iar tu stii o metoda mai simpla si mai rapida de a-l realiza. Ii comunici sefului acest lucru in speranta sa fie de acord cu tine. Insa el iti spune pe un ton taios sa te intorci la lucru si pleaca, intorcandu-ti spatele! Te intristezi! Puteai sa economisesti timp si energie!

Cum recunoastem un sef autoritar‼?

Seful autoritar dicteaza, conduce, impune, emite principii, judeca, critica. Este partea conducatoare care da instructiuni, care dicteaza normele intr-o relatie profesionala, insa are si tendinta de a-i critica, de a-i devaloriza pe membrii echipei sale.

Poate ca ti se pare mai acceptabil un astfel de comportament in comparatie cu gestul de amenintare cu degetul prin care spune scurt si fara drept la replica “Este vina ta!”.

Gestul de a arata cu mana sau degetul sugereaza un anume statut social si este folosit ce cei care au o pozitie sociala dominanta.

Sefii autoritari folosesc frecvent gesturi de punctare sau de subliniere a vorbelor (batai nervoase din picior, bataia cu palma pe genunchi, lovirea palmei/pumnului de birou).

Spre deosebire de sefii protectivi care folosesc gestul palmei deschise pentru a sugera disponibilitatea, la cei autoritari intalnim frecvent pumnul strans (gestul facut de multe ori inconstient, insa extrem de sugestiv). Sunt doar cateva exemple de gesturi dominante care comunica foarte clar cine este seful acolo.

In afara acestor gesturi clare de dominare, acesti sefi isi mentin statutul sus-pus prin pozitii autoritare. Ti s-a intamplat sa fii masurat/a de seful vostru (bineinteles, autoritar) din cap pana in picioare cu privirea?

Dar sa se uite la voi cu barbia ridicata pentru a va domina si cu mainile in solduri, de parca v-a prins cu sarcinile nerealizate? Poate cea mai autoritara postura este cea cu picioarele departate si cu mainile in solduri, insa si pozitia in picioare cu mainile incrucisate este una dominanta care comunica raceala si inaccesibilitate emotionala.

Urmareste in afara de postura dreapta, cu capul sus si spatele drept, modul in care sefii isi revendica un teritoriu cat mai mare (vezi biroul lui Meryl Streep din filmul „Diavolul se imbraca de la Prada”). In timpul unei sedinte un sef dominant, spre exemplu, isi poate pune bratul in jurul unui scaun pentru a transmite tuturor cine este seful si ca acela este teritoriu sau.

Daca ne referim la privirea sefului autoritar, vom remarca ca are un contact vizual direct care comunica clar forta, mai ales atunci cand vorbeste. Studiile efectuate asupra dominatiei prin semnale nonverbale sugereaza ca privirile directe insistente sunt puternice si intimideaza.

Iar sefii autoritari folosesc din plin aceasta tactica, mai ales pentru ca subalternii lor care sunt timizi si umili tind sa se retraga si sa isi fereasca privirea cand sunt priviti insistent si direct. Un truc nonverbal pe care il predau in cursurile mele este sa te uiti in zona triunghiului care se formeaza intre cei doi ochi si mijlocul fruntii. (vezi in imaginea de mai sus)

De cele mai multe ori, atunci cand ne uitam la fetele sefilor autoritari, observam lipsa unor expresii faciale clare; parca ar fi incapabili de a simti sau exprima vreo emotie pozitiva.

Insa cele negative (cum ar fi mania, supararea, dezaprobarea) sunt intens prezentate, fie prin sprancene incruntate, coborate si artagoase, fie prin ochi ingustati si falci incordate, fie prin gura deschisa si dinti dezveliti.

Am trecut in revista doar cateva dintre semnalele nonverbale emise de sefii autoritari. Speranta mea este de a le constientiza si de a le recunoaste la sefii vostri directi sau indirecti, pentru a nu fi luati prin suprindere si pentru a putea reactiona adecvat atunci cand va intalniti cu ele.

Solutiile depind insa de la caz la caz si in functie de context! Important este sa fii pregatit/a. Nu conteaza ce si cand se intampla, conteaza sa te prinda pregatit/a! Iti doresc sa ai o zi minunata si la cat mai putini sefi autoritari iti doresc in viata ta profesionala si personala!

Dr. Mihaela Stroe

PS: Aboneaza-te la blogul meu www.mihaelastroe.ro pentru a primi in mod regulat articole incitante!

Lasă un răspuns